FFP2 maska ​​zapravo je namijenjena samo jednokratnoj upotrebi tijekom osam sati (osim ako proizvođač ne navede drugačije). Ipak, takva maska, koja se koristi samo privatno za kupnju ili javni prijevoz, može se dezinficirati u pećnici ili na zraku.

FFP2 maske zapravo su namijenjene za jednokratnu upotrebu i trebaju se baciti nakon upotrebe. Ali ako maske koristite privatno, vjerojatnost da su onečišćene mnogim patogenima prilično je mala.

Stoga biste ju mogli ponovno upotrijebiti – ako je potrebno.

Interdisciplinarni tim oko Sveučilišta primijenjenih znanosti u Münsteru ispitao je nekoliko načina njihove dezinfekcije. Studiju je financirao Savezni institut za lijekove i medicinske uređaje.

Neka masku koristi isključivo jedna osoba


Ako FFP2 maske ponovno upotrebljavate za vlastitu upotrebu, prema Sveučilištu primijenjenih znanosti Münster prvo je pravilo: nemojte razmjenjivati ​​maske, čak ni unutar obitelji. Svaki korisnik na masci ostavlja patogene iz vlastitog nosa, grla i kože. To se može ograničeno uništiti sljedećim mjerama:

U pećnici na 80 stupnjeva


Ako FFP2 masku zagrijavate sat vremena u pećnici na 80 Celzijevih stupnjeva, patogeni SARS-CoV-2 potpuno su neaktivni, a od vrućine pate i drugi patogeni. Prije nego što se maska ​​može zagrijati u pećnici, mora se sušiti na zraku najmanje jedan dan.

Važno: Trebali biste osigurati neprekidno držanje 80 stupnjeva, na primjer dobrim termometrom u pećnici. Ispod 80 stupnjeva ili čak samo 30 ili 40 stupnjeva na grijaču ne utječu na koronavirus. Ni ostale bakterije ili gljivice ne mogu se učiniti bezopasnima na niskim temperaturama.

Međutim, pećnica ne bi trebala znatno premašiti 80 stupnjeva. Mnoge FFP2 maske deformiraju se od 90 stupnjeva i ne trpe vidljivu materijalnu štetu. Istraživači sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Münster preporučuju postavljanje pećnice na gornju i donju toplinu.

Uz cirkulirajući zrak, patogeni SARS-CoV-2 mogli bi se širiti zrakom u pećnici. Nakon svakog zagrijavanja u pećnici trebali biste provjeriti oštećenja FFP2 maski. Inače, ova vrsta dezinfekcije nije prikladna za FFP2 maske s ventilom za disanje ili stabilne dimenzije FFP2 maske (“model šalice”).

Prema istraživačima sa Sveučilišta primijenjenih znanosti u Münsteru, maske se mogu zagrijati samo pet puta u pećnici prije nego što ih se baci.

 

Sušite na sobnom zraku sedam dana


Koronavirus SARS-CoV-2 ostaje zapanjujuće dugo na površinama čak i na sobnoj temperaturi, čak i na FFP2 maski. Osušene maske treba ponovno nositi najkasnije nakon sedmog dana. Prema Sveučilištu primijenjenih znanosti Münster možete postupati na sljedeći način:

Objesite maske FFP2, na primjer, na kuku ili čavao na zid, strogo odvojene od nositelja maske. Označi i broji dane. Ne vješati u kuhinji ili kupaonici, gdje je zrak obično prevlažan. Također možete razvući konopac za rublje.

Djeca se trebaju kloniti provjetrenih FFP2 maski. Ukupno osušene na ovaj način maske treba tretirati samo pet puta, a zatim baciti.

 

Ostale metode nisu prikladne


Ostale metode nisu uspjele na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Münsteru: FFP2 maske ne mogu se dezinficirati u loncu, jer to oštećuje materijale. Mikrovalna također nije prikladna, jer rezultat ovisi o tome koliko je maska ​​vlažna i je li ujednačena.

FFP2 masku ne možete dezinficirati u perilici jer je ona mehanički pod pritiskom, a deterdžent narušava rad filtra. Perilica posuđa također nije prikladna. UV svjetlo deaktivira patogen SARS-CoV-2, ali djeluje samo kada je izloženo izravnom svjetlu i stoga samo na površini maske.


Autor: CroExpress/Putokaz.eu Datum objave: 21.01.2021.