Orahe je prvo potrebno oguliti i izvaditi iz tvrde ljuske odnosno ljušture. To je u stvari najdosadniji i najnezahvalniji dio postupka. U nastavku donosimo više pojedinosti uz preporuku i savjet nadaleko poznatog hrvatskog kuhara Saše Vukića, čija je kuhinja postala svjetski hit.

Oljuštene orahe sada rasporedite i raširite na nekoj podlozi 5 dana, u suhoj prostoriji i na sobnoj temperaturi. Na taj način će iz oraha izaći sva vlaga koja je u stvari krivac što bi se orasi mogli kasnije upljesniviti. Ja sam koristio lim iz pećnice. Nemojte ih previše pretrpati kako bi se mogli bolje osušiti.

Orahe možete osušiti i na stolu i većem suhom stolnjaku. Ipak, ako stol često koristite, onda je tepsija ili više njih, bolja opcija.

Nakon sušenja, orahe stavite u vrećice za zamrzavanje i dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i suhom mjestu više mjeseci, odnosno sve dok vam ne zatrebaju za slastice koje imate u planu pripremiti.

Nadam se da sam vam ovim pomogao kako sačuvati orahe i njihov okus dulje vrijeme, na ovaj način biti ćete sigurni čak i s većom količinom oraha, uvjeren je Saša Vukić.

Isprobajte!


Autor: CroExpress Datum objave: 24.04.2023.