Kandidaturom Borjane Krišto za članicu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pružena je ruka Bošnjacima i dokaz je želje da se poboljšaju ukupni odnosi u toj zemlji, izjavio je u nedjelju predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Dodao je da je to ujedno najbolji odgovor onima koji tvrde da su njegove osobne ambicije doprinijele lošim hrvatsko-bošnjačkim odnosima.

Borjana Krišto zajednička je kandidatkinja stranaka koje su u sastavu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i ona će na izborima 2. listopada biti u utrci za članicu Predsjedništva BiH dok je Čović koji je ranije slovio kao izgledni kandidat tu mogućnost otklonio.

U intervjuu za agenciju Fenu kazao je kako Krišto koja je trenutačno zastupnica u parlamentu BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH zaslužuje po svakom parametru biti kandidatkinjom za Predsjedništvo BiH.

“Ona ima zavidno političko iskustvo, a istodobno predstavlja osvježenje za tu poziciju i ima podršku svih članica HNS-a. Slušali smo u proteklom periodu od politike i medija iz Sarajeva kako Dragan Čović zastupa određene stavove zbog svoje pozicije i osobnih ambicija. Evo pokazao sam da neću biti kandidat, ali ću uraditi mnogo više kako bismo ostvarili što bolji rezultat”, kazao je Čović koji neće biti niti na jednoj od kandidatskih izbornih lista.

Pojasnio je kako će “djelovati iz sjene” a ujedno je kanio poslati poruku stranakama iz HNS-a da je kao predsjednik te koordinacije u stanju osloboditi se pritiska zastupanja samo HDZ-a i onda s pozicije predsjednika HNS-a dati doprinos osnaživanju svih političkih opcija hrvatskog naroda u BiH koje su u zajedničkom projektu osiguranja legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH.

Tvrdi da ga nitko iz međunarodne zajednice nije nagovarao da se ne kandidira.

Čović vjeruje kako nakon listopadskih izbora neće biti moguće formirati vlast u BiH bez legitimnih hrvatskih predstavnika ali je upozorio kako postoji mogućnost da bošnjačke stranke različitim manevrima pokušaju sebi osigurati utjecaj u Domu naroda Federacije BiH što bi, kako je istaknuo, gurnulo BiH u duboku krizu.

Nada se da će u bošnjačkoj politici ali i Islamskoj zajednici biti dovoljno mudrosti da se to ne radi.

“Mi moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda i moja odluka da se ne kandidiram je moj doprinos tomu, svojevrsna poruka dobre volje. A hrvatski narod u svakom slučaju mora ostati konstitutivan i zastupljen preko svojih legitimnih predstavnika, jer bez hrvatskog naroda nema ni Bosne i Hercegovine”, kazao je Čović.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.07.2022.