Gradinski vjernici proslavili su u proštenje sv. Antuna. Ono što je novina ove godine je to što su se Gradinci mogli pohvaliti kako su svoj blagdan proslavili u potpuno renoviranoj kapeli sv. Antuna koja je zahvaljujući inicijativi mještana i župnika Josipa Pekanovića dobila svoj novi izgled.

‘Trebalo je sačekati pravi moment da se sve poklopi kako treba kako bismo mogli napraviti ovakav pothvat. Situacija je bila takva da u župi možda 30 ili 40 godina nije bilo osim, kako bih rekao dotjerivanja i šminkanja ozbiljnijih intervencija. Sada je konačno i taj posao napravljen’, rekao je župnik Pekanović za Hrvatsku riječ.

Renoviranjem je obuhvaćena kompletna zamjena krova i limarije, ugrađena su nova vrata, urađena je nova ograda, cjelokupni objekt je ukrečen, a osvježena je i zamijenjena inventura unutar kapele.

‘Napravljeno je sve što je bilo potrebno. Župljani su na sebe preuzeli posao brige, prisutnosti i pomoći. Troškove zgrade je snosila župa, ali su i vjernici skupljali novac kojima smo recimo kupili dvoja PVC vrata, žicu, stupove… Sve vrijeme su dragovoljno sudjelovali u sređivanju prostora’, dodao je župnik.

Prije Drugog svjetskog rata u Gradini nije bilo kapele već su se mise slavile u prostorijama škole. Nakon rata i zabrane održavanja misa po školama mise su bile slavljene pod otvorenim nebom uz mali zvonik, kad god su im vremenske okolnosti to dopuštale. Kuća koja se nalazila pored zvonika bila je pedesetih godina, za vrijeme župnika Ivana Jurige, poklonjena crkvi i ona je tada preuređena u kapelu.

Prema riječima župnika Pekanovića, jedan od razloga odgađanja dugo očekivane renovacije bili su i višegodišnji radovi na crkvi u Somboru.

‘Vikarije su morale malo pričekati jer smo čekali završetak radova na crkvi. Neke su župe već obnovljene, neke će tek doći na red, ali svi će objekti biti istom brigom opsluženi. Moram pohvaliti angažiranost vjernika, jer to je njihovo na koncu konca, to će sve ostati njihovoj djeci. Na nama je dati im maksimalnu podršku i onu financijsku koliko god je župa u mogućnosti. Naši vjernici su pomogli gdje god su mogli, s mnogo volonterskog rada. Učinjeno je zaista sve da radovi budu gotovi do blagdana sv. Antuna.’

Član Pastoralnog vijeća Igor Pekanović istakao je zadovoljstvo napravljenim poslom, ali je naglasio i doprinos župnika Josipa Pekanovića realizaciji ovog projekta:

‘Nitko nema čak ni pravu informaciju kada je i je li ikad bilo renovirano nešto, mislim na ovakve zahvate većeg tipa. Bez župnika Pekanovića ne bi se ostvarilo ništa od ovoga, uz naravno, podršku i odobrenje biskupije. Crkva je izdvojila oko 5.500 tisuća eura, dok smo mi mještani skuplili oko 2.000 eura i aktivno smo sudjelovali u cijelom procesu. Trebalo je izvaditi svu tu ogradu, postaviti nove stupove, kositi travu, bilo je i farbanja zvona i kapije. Sve te ‘manje’ poslove smo mi preuzeli koliko smo mogli. Sve u svemu mislim kako smo uradili dobar, veliki posao’, zaključio je naš sugovornik.


Autor: CroExpress Datum objave: 01.07.2024.