Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da HDZ ne podržava referendum Građanske inicijative ‘U ime obitelji’ jer ne samo da se ne bi riješilo pitanje glasovanja hrvatskih građana izvan domovine, nego bi se potvrdila obespravljenost tih građana.
Istaknuo je kako to nije pošteno prema njima. ‘Dakle, članak 45 uopće nije doveden u pitanje, a to je članak koji isključuje ravnopravnost naših građana u dijaspori da glasuju na način kako glasuju Hrvati u zemlji’, rekao je Karamarko odgovarajući na pitanje novinara uoči početka Općeg sabora Mladeži HDZ-a, na koji je došao u društvu s Kolindom Grabar Kitarović, kandidatkinjom te stranke za hrvatsku predsjednicu te predsjednikom Mladeži HDZ-a Josipom Bilaverom.

Više od 400.000 naših građana je izbrisano s popisa birača. I dalje naši građani, recimo u BiH glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, tiska se u nekih, ne znam, četiri pet prostorija po BiH i zato je izlazak mali, rekao je. ‘I dalje naši građani koliko god da izađu na izbore vani, izaberu samo tri saborska zastupnika’, podsjetio je. Karamarko je istaknuo kako misli da to nije pravedno i da inicijativa ‘U ime obitelji’ to nije uzela u obzir, ne zna zašto, iz neznanja ili namjerno, u svakom slučaju, kaže, nije dobro.

‘Snižavanje izbornog praga od tri posto i zabrana predizbornih koalicija, pa to je restriktivno. Kako mogu uopće zabranjivati slobodu da netko ulazi s nekim u nekakvu političku kombinaciju’, odgovorio je Karamarko i upozorio da bi se povećanjem broja stranaka u Saboru povećao ‘košmar’. Zamislite u ovoj teškoj situaciji, pa tko bi ikad sastavio Vladu, upitao je.

‘Dvadeset, trideset stranaka i nekakvih čelnika koji se o ničemu ne mogu dogovoriti jer se prije izbora ništa nisu dogovorili. Prema tome, ne možemo podržati jer su naši građani koji žive izvan Hrvatske obespravljeni, a ovom inicijativom je ta obespravljenost potvrđena’, rekao je Karamarko. Najavio je da će HDZ ponuditi svoj paket izmjena izbornog zakona za koji misle da je mudriji i pošteniji.

Upitan hoće li pronaći možda nekakav zajednički jezik s SDP-om jer u principu iste stvari iznose kao argument, Karamarko je odgovorio da znači da su i oni shvatili u čemu je problem.

‘S njima ne možemo naći zajednički jezik u onom dijelu gdje oni i dalje inzistiraju na ovoj fiksnoj kvoti, dakle na ova tri saborska zastupnika. Pogledajte – 400.000 birača u Hrvatskoj može izabrati između 12 i 14 saborskih zastupnika, a 400.000 naših glasača recimo u BiH može izabrati samo tri zastupnika. Prema tome, mi se s time ne možemo miriti, Hrvati su Hrvati, građani Hrvatske su građani Hrvatske i moraju svi imati ista prava’, poručio je.

Na pitanje je li ga strah da bi građani odabrali neke druge zastupnike koje ne bi on kao šef stranke, Karamarko je odgovorio da nije.

‘Ne, mi bi i po tom sustavu, a koji će biti testiran pred narodom, sigurno dobili izbore, ali bi to sigurno usporilo postizborne dogovore. Hrvatska nije u situaciji da razvlači do besvijesti dogovore, razgovore, pregovore pa da budem grub malo i kažem i tu političku trgovinu nakon izbora i podjelu plijena. To je ono protiv čega se stalno borim i što stalno ističem. Nećemo doći na vlast i dijeliti plijen kao izborni pobjednici. Ovakva inicijativa bi, ako bi se ostvarila, upravo uvela u takvu situaciju’, ocijenio je.

Na pitanje novinara kako komentira to što je HDZ već sada u koaliciji s pet stranaka, Karamarko je odgovorio protupitanjem: ‘U čemu je problem?’. Pojasnio je da je to predizborna koalicija, da su tu vrlo jasni, zna se što svaka od tih stranaka znači, što zastupa i to je, istaknuo je, čista situacija.

Datum objave: 20.09.2014.