Hrvatska biskupska konferencija na Stalnom vijeću dodijelila koliko je mogla, sedam milijuna kuna, ali to je tek prvi korak.

Zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, zajedno s pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim posjetio je područja stradala u potresu. Nakon obilaska teško oštećene crkve u Petrinji kardinal je u obraćanju novinarima pohvalio zajedništvo ljudi, crkvenih institucija u domovini i iseljeništvu i humanitarnih organizacija u pomoći stradalima.

Poručio je da je najvažnije prvenstveno pomoći ljudima. Rekao je da su stradale i mnoge crkve na tome području, devet crkava je oštećeno, neke su potpuno srušene.

„Ovdje smo ispred crkve u Petrinji koju sam ja posvetio nakon što je bila srušena u Domovinskom ratu. Teško je vidjeti da je ponovno narušena“, prokomentirao je kardinal.

U Sisku se kardinal Bozanić susreo s velikom skupinom mladih koji volontiraju u skladištu Caritasa Sisačke biskupije. „Ovo je čudo dobrote! Čovjek je u dubini duše otvoren dobru. I kad se susretne s nesrećom, poteškoćom, s boli drugih, srce se otvara. Caritas se angažirao na cijelom području.

Dolaze kamioni, dolazi roba, negdje se treba i bolje organizirati da dođe ono što je u ovom trenutku najpotrebnije. Caritas će se i dalje angažirati. Iza Caritasa je Crkva i Crkva ne može bez Caritasa i toga da čini dobro. U Hrvatskoj, ali i šire na djelu je pokret dobra“, rekao je kardinal.

Govoreći o financijskoj pomoći, kardinal je podsjetio da je Hrvatska biskupska konferencija na Stalnom vijeću dodijelila koliko je mogla, sedam milijuna kuna, ali to je tek prvi korak. Novci su uplaćivani i preko župa, crkvenih organizacija u domovini i iseljeništvu. Crkva je puno toga skupila, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Upućujući poruku naciji, kardinal je istaknuo da je ova situacija izazov. „Postavlja se pitanje što nam Bog poručuje ovime? Zašto ovaj narod koji je toliko trpio i u Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu, koji je prolazio razne križne putove, zašto se ponovno susreće s izazovom.

S jedne strane vidim da je na djelu savez dobra, toliko dobra. I druge humanitarne organizacije su se angažirale, mnoga srca su se pokrenula. Možda je ovo znak da se mi u Hrvatskoj više trebamo okrenuti ovom području da se i tu nešto učini. Potrebno je pomoći ljudima da mogu tu živjeti, raditi, zarađivati i organizirati život.

Možda je to izazov svima nama. Pomoći ovom dijelu naše domovine, Sisku, Glini, Petrinji i okolnim mjestima. Potrebno je misliti i na sela u okolici, možda do njih ne dolaze ni oni koji dijele pomoć, možda niti ne znaju doći do tamo“, rekao je kardinal Bozanić.

Zahvalio je i djelatnicima u medijima, rekavši: „Zahvaljujem medijima koji ste svojim djelovanjem pomogli da ovo što se ovdje dogodili približite ljudima pa ste i vi u službi pokretanja dobra“.


 

Autor: CroExpress/IKA Datum objave: 05.01.2021.