Karin Glasinović, bolivijska liječnica hrvatskih korijena, želi dobiti hrvatsko državljanstvo i upoznati zemlju svojih predaka.

– Ja sam Karin Glasinovic Paiva, po struci liječnica, specijalistica palijativne medicine. Rođena sam u obitelji s jakim vezama i duboko ukorijenjenim vrijednostima. Naši roditelji, Miguel i Gloria, odgajali su nas sa svom ljubavlju svijeta i naučili nas pravom bogatstvu života: obitelji. Prenijeli su nam osjećaj identiteta i ponosa na svoje hrvatske pretke. Čijim je putovanjem od otoka Brača do Čilea 1880. godine započela priča puna odlučnosti, odricanja i zajedništva – naglašava Bolivijka hrvatskog podrijetla.

Petar Glasinović Karmelić, Karin prapradjed, bio je konzul Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Iquiqueu, Čile.

– Prema nekim izvorima i svjedočanstvima njegovih potomaka, aktivno je sudjelovao u zajednici hrvatskih useljenika u Iquiqueu. Godine 1894. sudjelovao je u osnivanju Austro-ugarskog društva uzajamne pomoći Iquique. Te je godine bio član upravnog odbora. Njegov brak s Ilianirom Soto 1890. rezultiralo je velikom obitelji. Rufino, jedan od sinova, odlučio je krenuti novim putem i nastanio se u Boliviji 1920. godine, gdje je osnovao vlastiti dom i dobio četvero djece, uklučujući mog djeda Miguela. Još dok smo bili djeca pričao nam je o hrabrom putovanju kojim su brodom krenuli od Hrvatske do Čilea. Te su priče postale izvor inspiracije i probudile u meni duboku želju da upoznam zemlju svojih predaka, da uronim u bogatu hrvatsku kulturu. Priče su uvijek bile pune radosti i sretnih trenutaka. Sada mogu razumjeti da su sigurno prošli kroz velike poteškoće. Ali nikada nismo čuli nešto tako divno i hrabro poput putovanje na koje je otišao moj prapradjed – ističe Karin Glasinovic, prenosi Glas Hrvatske.

Bolivijska liječnica odlučna je ispuniti svoju želju, dobiti hrvatsko državljanstvo: – I tako otvoriti vrata mogućnosti upoznati ostatak obitelji i upijati prekrasnu hrvatsku kulturu. Ta želja nadilazi puku znatiželju. To je duboka veza s mojim korijenima i potraga za identitetom. Radujem se što ću odati počast svojim precima i dodatno ojačati svoj osjećaj pripadnosti kroz ovo jedinstveno iskustvo. I tako krenuti na putovanje koje obećava ne samo da će obogatiti moj osobni život, već i njegovati onaj osjećaj koji titra među nama iz generacije u generaciju, zahvaljujući tradiciji i kulturi. Želim da moja priča bude inspirativan podsjetnik na važnost poštovanja naših korijena i traženja naše veze s prošlošću. Bog me toliko blagoslovio prekrasnom obitelji. A upoznati ostale Glasinoviće moja je najveća želja – zaključuje Karin Glasinovic Paiva, bolivijska liječnica hrvatskih korijena.


Autor: CroExpress Datum objave: 05.08.2023.