Novi njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach branio je u petak u Bundestagu nove promjene zakona o zaštiti od zaraza koje saveznim pokrajinama omogućuju uvođenje strožih mjera najavivši da planira obvezu cijepljenja za zaposlene u bolnicama i domovima za stare i nemoćne.

„Mi ne možemo više dopustiti da u drugoj godini pandemije ljudi u staračkim domovima umiru zato što se osoblje nije cijepilo protiv koronavirusa“, rekao je Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) tijekom rasprave uoči glasanja o promjeni zakona.

On je naglasio kako je njegov i cilj nove vlade građane sigurno izvesti iz ove krize.

 “Mi ćemo učiniti sve kako bi što prije okončali ovu krizu”, rekao je Lauterbach. 

Zakon između ostalog predviđa obvezu cijepljenja za zaposlene u domovima za stare i nemoćne, kao i za medicinsko osoblje u bolnicama i u svim ustanovama u kojima zaposleni dolaze u kontakt s osobama s tjelesnim nedostacima od sredine ožujka sljedeće godine. Do sredine ožujka zaposleni u ovim ustanovama će morati dokazati da su cijepljeni. U protivnom prijete sankcije.

Od obveze su izuzeti oni zaposleni koji mogu dokazati da se ne smiju cijepiti iz zdravstvenih razloga.

Promjena zakona, koji je posljednji put promijenjen krajem studenog, saveznim pokrajinama omogućuje, ovisno o epidemiološkoj situaciji, uvođenje dodatnih ograničenja, pored onih koji im omogućava posljednja promjena.

Tako će saveznim pokrajinama biti dozvoljeno zatvaranje restorana, barova i klubova. Isto tako može biti zabranjeno održavanje kongresa i sajmova.

Karl Lauterbach je nove mjere opravdao namjerom vlade da omogući relativno normalno odvijanje božićnih praznika.

„Mi se barem moramo pobrinuti za to da proslava Božića i putovanja najmilijima bude ne samo moguća, nego i sigurna“, rekao je novi ministar zdravstva Karl Lauterbach.

O novoj promjeni zakona danas bi trebao glasati Bundestag, a odmah nakon toga i gornji dom Bundesrat.

Promjene zakona su potrebne kako bi savezne pokrajine imale zakonsku podlogu za eventualno uvođenje mjera. Do kraja studenog je na snazi bilo tzv. epidemijsko stanje nacionalnih razmjera, na kojem su se temeljile mjere ograničenja.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.12.2021.