Turneja od tri koncerta održana je pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule, Turističke zajednice Pula i Istarske županije, te je organizirana u suradnji s Festivalom dalmatinskih klapa Omiš.

Gosti turneje bile su ženska klapa Teranke iz Pule i ravnatelj FDK Omiš, prof. Mijo Stanić.
Prvi koncert održan je u Windsoru 15. rujna u dvorani glazbene škole Ste-Cécile. Na njemu su osim Teranki i Kartoline nastupile ženska klapa Fritule i dječja klapa Berekin, obje iz Windsora.

Drugi koncert održan je 16. rujna u North Yorku – Toronto u teatru Meridian Art centra. Na ovom koncertu sudjelovao je i vokalni ansambl Darbazi iz Toronta koji njeguje gruzijsku vokalnu glazbu. Posljednji koncert, 17. rujna u gradu Etobicoke u prelijepoj Humber Valley United crkvi, klapa Teranke održala je samostalno.

Istu večer ravnatelj FDK Omiš, prof. Mijo Stanić održao je predavanje i radionicu klapskog pjevanja za članove Folklornog ansambla „Hrvatsko kolo“ iz Mississauge, a njima su se pridružili Željko Sorić voditelj i pjevač muške klape Maestral iz Toronta, te Višnja i Zoran Tijardović iz klape Kartolina.

Iako su na drugom kraju svijeta prilično izolirani od izvorišta klapske pjesme članovi klape Kartolina iz godine u godinu s uspjehom se trude poboljšavati svoje suzvučje. Povremena gostovanja u domovini, ponajprije na omiškoj pozornici, kao i dolasci klapskih gostiju iz domovine u Kanadu u tome su im od velike koristi.

Po završetku ovogodišnje kanadske turneje klapa Kartolina već razmišlja o pripremama za sljedeću u 2024. godini.


Autor: CroExpress Datum objave: 03.10.2023.