Autor: Mediazzz

Potresna autobiografska priča Ukradeno djetinjstvo je iz pera poznatog hrvatskog novinara i književnika, Ivana Otta. Roman govori o vremenu neposredno nakon Drugog svjetskog rata, o zločinima partizanskih postrojbi nad hrvatskim domobranima, civilima, ženama i djecom.

Upravo Ivan Ott kao dječak je proživio pakao partizanskih progona, mučenja i maltretiranja u slovenskom logoru Teharje. O tome je slovenska televizija snimila dokumentarni film Otroci s Petričeka, a knjiga Ukradeno djetinjstvo objavljena je i na hrvatskom jeziku. Svijetlo dana ugledala je i njemačka verzija.

Moralna satisfakcija iz Slovenije

Nakon prikazivanja dijela filma Otroci s Petričeka u Sloveniji je pokrenuta javna rasprava o komunističkim zločinima nakon Drugog svjetskog rata, a tada stradaloj djeci isplaćena je simbolična odšteta te je skinuta s njihovih leđa dugogodišnja sintagma o ‘državnim neprijateljima’.

– Rekao bih ponajprije da je to bila vrijedna moralna odšteta i satisfakcija za mene osobno i za sve ostale žrtve – kazao je Ott ističući da svoju knjigu u prvom redu vidi kao povijesni dokument. – Ovaj knjiga s jedne strane pokazuje da pobjednici u nekom ratu ne moraju uvijek biti bezgrešni i dobri momci. S druge strane, želio sam progovoriti o djeci koja su uvijek najveće žrtve rata, bez obzira na to gdje se taj rat odvijao – rekao je Ott.

Izostaje jasan stav hrvatske države


Zanimljivo je bilo čuti mišljenja autora o tome kako se u hrvatskoj javnosti tematiziraju partizanski zločini nakon Drugog svjetskog rata.

– Činjenica je da za počinjene zločine u Teharju i drugim mjestima u Sloveniji do danas nije nitko odgovarao. U Sloveniji imate oko tisuću masovnih grobnica, od kojih je dobar dio još uvijek neistražen. No, barem se slovenska javnost ozbiljno suočila s tim strašnim događanjima. Svakako se nadam i očekujem reakciju i hrvatske države. Samo država koja razjasni i raščisti svoju prošlost, koja ne prešućuje i ne isključuje zločine, može imati stabilan temelj za budućnost – zaključio je Ivan Ott.


Datum objave: 04.07.2014.