Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Söder povukao je u utorak svoju kandidaturu za mjesto kancelarskog kandidata demokršćanske Unije CDU/CSU, čime je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Laschet postao kandidat za nasljednika kancelarke Angele Merkel nakon parlamentarnih izbora u rujnu.

„Kocka je bačena, Armin Laschet će biti kancelarski kandidat Unije“, rekao je predsjednik CSU-a i bavarski premijer Markus Söder u Münchenu.

Söder je Laschetu ponudio suradnju tijekom predstojeće predizborne kampanje za parlamentarne izbore krajem rujna.

„Sada se radi o tome da udružimo snage. CSU i ja ćemo dati svoj doprinos u borbi za što veći uspjeh na izborima“, rekao je Soeder.

On je dodao kako Uniji prethodi teška predizborna kampanja tijekom koje Laschet i CDU mogu računati s punom podrškom sestrinskog CSU-a. Söder je rekao i kako sada treba zaboraviti negativne osjećaje i rasprave oko kancelarskog kandidata te se usredotočiti na predizbornu kampanju.

Söderovom povlačenju kandidature je prethodila višetjedna rasprava o kancelarskom kandidatu demokršćanske Unije CDU/CSU na predstojećim izborima.

Prošle noći predsjedništvo CDU-a se, na tajnom glasanju, većinom od 77,5 posto odlučilo za Lascheta kao kancelarskog kandidata Unije.

Söder je prije toga najavio da će poštivati odluku veće sestrinske stranke.

Predsjednik CSU-a se zahvalio svima koji su ga podržali u njegovom nastojanju da postane kancelarski kandidat demokršćana.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, većina građana bi radije htjela Södera kao kancelarskog kandidata, na što se predsjednik CSU-a, tijekom rasprave o potencijalnom nasljedniku Angele Merkel, uvijek iznova pozivao.

Glavni tajnik CSU-a Markus Blume je na istoj konferenciji za tisak ukazao na to da CSU Södera i dalje smatra boljim kandidatom.

„Markus Söder je bez sumnje kandidat srca. No u demokraciji, posebice unutarstranačkoj, odlučuju većine“, zaključio je Blume.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nakon izbora u rujnu povlači iz politike, čestitala je preko svog glasnogovornika Laschetu na kandidaturi i najavila kako se raduje zajedničkom radu u predstojećim mjesecima. Laschet je i do sada uživao potporu kancelarke Merkel kao njen mogući nasljednik. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.04.2021.