Osobito je pogođena trgovina potrošnom robom kao što je odjeća ili obuća te uslužni sektor.

Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna je izračunao kako su potrošači u ovoj zemlji potrošili u prosjeku najmanje 1250 eura manje za robu široke potrošnje. Stručnjaci upozoravaju da je upravo potrošnja “izvukla” Njemačku u krizi 2008. godine.

Izračun IW-a označava da je potrošnja građana 6,1% manja nego u godini 2019. i to je najveći pad u posljednjih 70 godina.

Osobito je pogođena trgovina potrošnom robom kao što je odjeća ili obuća. Isprva se to još kupovalo preko interneta, ali kod kuće je ionako svejedno kako izgledate.

Ali prava katastrofa je pogodila uslužni sektor: “Državnom određeno zatvaranje usluga s bliskim kontaktom kao što je gastronomija, hoteli, zabavni sadržaji i manifestacije su učinile nemogućim mnoge želje za potrošnjom”, kaže ekonomist IW-a Hubertus Bardt, javlja DW.

Samo u tim segmentima se potrošnja smanjila za čitavih 78 milijardi eura – a to je 2% BDP-a Njemačke.

Potrošnja u Njemačkoj je u okolnostima ovih državnih zabrana rada trgovina doista poprimila bizarne oblike: lanci samoposluga poput REWE javljaju o rekordnom prometu, ali priznaju kako je lavovski dio tog rasta nastao u takozvanom NFI sektoru – non-food items. Jer sve samoposluge, a pogotovo discounteri poput Lidla ili Aldija redovito imaju ponudu svega i svačega, od alata i pribora za kućanstvo pa do sportskih artikala – i čini se da je to postao glavni izvor uopće nešto kupiti za kuću.

Za vrijeme euro-krize 2008/2009. su ekonomisti predviđali i Njemačkoj mnogo ozbiljniji gospodarski pad ali su se iznenadili. Na sve strane su se čule crne prognoze, ali Nijemci su nastavili – kupovati. Sada – štede.  Ušteđevine Nijemaca dostižu rekordne iznose, čak i za najdraži izdatak Nijemaca – onaj za odmor – nema planova. U istraživanju jedva njih 30% kaže da stavlja koji euro za ljetovanje, inače ih je oko 50%.


Autor: CroExpress Datum objave: 22.04.2021.