Do kraja godine u Austriji se očekuje rekordnih pola milijuna nezaposlenih.

S prvim lockdownom i zatvaranjem Austrije u travnju krivulja zaposlenosti Hrvata na austrijskom tržištu rada se strmoglavila i (ne)zaposlenost je pala u podrum, ispod nule, na nekih minus 6 do 7 posto. Mnogi su Hrvati ostali bez posla. Taj negativni trend potrajao je negdje do lipnja i početka ljetnog turizma, odnosno ponovnog zamaha građevinskog sektora. Novo oživljavanje tržišta rada uslijedilo je u srpnju, kada se je stopa zaposlenosti Hrvata ponovno popela na plus 7 do 8 posto, u kolovozu na oko 12 posto, a u rujnu na već prethodno navedenih 13,4 posto.

S rujnom ove godine, kaže šef austrijskog saveznog Servisa za zapošljavanje (AMS), poznati međunarodni stručnjak za tržište rada i predsjednik Mreže europskih javnih službi za zapošljavanje (PES Network) dr. Johannes Kopf u razgovoru za Večernji list, Austrija ima gotovo 5000 novozaposlenih Hrvata više nego lani u isto vrijeme.

“Time želim reći da je otvaranje tržišta 1. srpnja dovelo do očekivanog porasta broja hrvatskih radnika, koji najvećim dijelom rade u građevinskom sektoru, turizmu, industriji i trgovini.”

Hrvati nikad neće preplaviti Austriju

U potrazi za poslom do sada je godišnje u Austriju dolazilo oko 3000 hrvatskih državljana. Trenutačno ih ima 4742. Kopf vjeruje da će, ako se konjunktura oporavi, to imati odraza i na veći dolazak Hrvata s kojima su Austrijanci kulturno i povijesno povezani, međusobno se vole, poštuju i dobro razumiju.

“Hrvati za Austrijance nisu stranci, jer ih već desetljećima mnogo živi u Austriji. I obrnuto, Austrijanci desetljećima odlaze na odmor u Hrvatsku.” No unatoč tome, uvjeren je da ih u zemlju neće doći iznad 10.000 godišnje.

“Hrvatska nije velika zemlja. Time želim reći da nas Hrvati neće preplaviti, bez obzira na blizinu Austrije i da je tih 10.000 hrvatskih radnika godišnje za austrijsko tržište podnošljivo”, objasnio je.

Tržište rada u Austriji opasno je poljuljano – posla nema ni za domaće, a kamoli za strance

Prosječna stopa nezaposlenosti prema nacionalnoj definiciji na kraju listopada bila je 8,7 posto, što je rast od 1,7 postotnih bodova u odnosu na lani u isto vrijeme. Kad je riječ o Hrvatima u Austriji, krajem listopada bez posla su bila 5643, što je porast od 1370 nezaposlenih.

“Mladi i stranci dvije su skupine radnika koje je korona najviše pogodila. Prvi su s tržišta „otpali“ mladi ljudi, ali oni su i prvi koji su ponovno našli posao i tako si osigurali egzistenciju. Radnici sa stranim državljanstvom nakon prvog lockdowna nisu baš brzo našli radno mjesto, neki sada rade nešto posve drugo ili su nezaposleni, a dio njih napustio je Austriju. Stopa rasta nezaposlenosti stranaca iznosi negdje oko 20, a mladih oko 10 posto.

Najveći su nam problem osobe koje su već dugo nezaposlene, koje su uglavnom nekvalificirane. Upravo ta stopa rapidno raste, što nas izuzetno zabrinjava. Starije osobe, generacija 50 plus i ljudi niže obrazovne razine uvijek su teže dolazili do posla. Stoga im pomažemo da steknu nove sposobnosti i usavrše se”, kaže Kopf.

Oporavak tržišta

Od polovice sljedeće godine, zbog pojave cjepiva, očekuje lagan oporavak gospodarstva i pad nezaposlenosti.

“Mnogim poduzećima i tvrtkama nedostaje stručna radna snaga i ona je dobrodošla u Austriju nakon što se cjepivom obuzda koronavirus i svlada ova strašna bolest”, kaže te dodaje da je prioritet kvalifikacija.

Nadodaje i da će apsolutno veliki potencijal gospodarskog rasta i time zapošljavanja bit će na području građevinarstva, IT sektora, elektronike, njege starijih i nemoćnih osoba, u turizmu i drugim uslužnim djelatnostima poput elektroinstalatera i vodoinstalatera, bravara, tesara, krovopokrivača itd.

“Zanati su otporniji na krizu i oni koji imaju zanat lakše nađu posao nego fakultetski obrazovane osobe”, navodi Kopf.

Povratak u normalan život

Nada se povratku normalnom životu, kao i kancelar Kurtz, u ljeto 2021.

“Znam da trenutačno nije zahvalno davati prognoze. Ali ne smijemo se uspavati, nego se moramo pripremati za povratak na novu stvarnost”, zaključuje svoj intervju za Večernji list šef austrijskog saveznog Servisa za zapošljavanje.


Autor: CroExpress Datum objave: 27.11.2020.