Autor: Zoran Stupar

Norveška je već godinama poznata kao jedna od najskupljih zemalja, a Oslo kao jedan od najskupljih gradova svijeta. Kada se razmišlja o preseljenju u ovu zemlju, ovo je činjenica koju će svi uzeti u obzir. Naravno, ova je činjenica za norveške građane anulirana visokim plaćama i socijalnom državom.

Portal Expatarrivals.com nedavno je objavio članak o tome koliko život u Norveškoj košta. Napominje se kako razlike između najnižih i najviših plaća nisu velike te kako porezni sustav pogoduje onima s manjim plaćama. Viša plaća – veći porezi.

Kada se norveške cijene usporede s europskima, malo je toga što se može nazvati jeftinim. Cijene svježe ribe, primjerice, su razumne, no kako se većina hrane uvozi mnogi Norvežani kupuju je u Švedskoj, gdje je 20 posto jeftinija. Koliko je ovaj običaj raširen govori činjenica da je na granici otvoreno nekoliko šoping centara.

Stanovanje je u Oslu skupo, izvan njega uglavnom prihvatljivo. Isplati se posjedovati dom jer dobijete nekoliko poreznih olakšica. Automobili su vrlo skupi, kao i putovanja unutar zemlje ili jedenje u restoranima. Mnogo je jeftinije čarter letom otići izvan Norveške.

Kao primjer visoke cijene hrane, navodi se da Big Mac u Norveškoj košta oko 45 kuna – najviše na svijetu. Jeftin obrok brze prehrane koštat će vas 85 do 95 kuna, a jeftiniji obrok u ljepšem restoranu 190 do 280 kn. Mnogi restorani nude nizove jela koji koštaju između 700 i 1940 kuna. Čaša piva od 3 ili 5 deci koštat će vas između 60 i 80 kuna.

Mjesečna stanarina u jednosobnom stanu u gradu prosječno će vas koštati oko 9500 kuna, a izvan grada 7500. Neograničeni ADSL Internet mjesečno ćete plaćati oko 300 kuna, osnovne potrepštine mjesečno oko 1800. Kilometar taksija košta oko 15 kuna, autobus u centru Osla 32.

Kad se zaputite u nabavku hrane, znajte da deset jaja košta 30-ak kuna, litra mlijeka 14, kilogram riže 18, štruca bijelog kruha 23…

Stranica visitnorway.com navodi da je cijena litre benzina 12 do 14 kn. Ako si želite priuštiti odlazak u kino, izdvojit ćete 120 kuna, a za novine od 23 nadalje.

S druge strane, prema podacima kojima raspolaže Wikipedia, prosječna plaća u Norveškoj je oko 3500 eura (više od 26.000 kuna). Pa si vi računajte…Hrvati u Norveškoj 
U Norveškoj, prema podacima Državnog ureda za Hrvate izvan RH, živi oko 2000 Hrvata i njihovih potomaka. Prvi Hrvati doselili su se u Norvešku tijekom pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. stoljeća kao politički emigranti. Najveći dio stigao je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih kao ekonomska emigracija. Najviše Hrvata u Norveškoj je iz Slavonije, a ima ih i iz drugih dijelova Hrvatske. Najveći broj ih je nastanjen u Oslu.

Posebni zakoni o pravima i obvezama useljenika ne postoje, te se omogućuje stranim državljanima isti radno-pravni i socijalni tretman kao i za sve građane zemlje primateljice. Na snazi su određeni zakoni koji reguliraju useljenje, primitak u državljanstvo, stalni boravak, privremeni boravak i azil. Norveško državljanstvo može se steći nakon boravka u zemlji u trajanju od najmanje sedam godina, uz sposobnost korištenja norveškog jezika. Norveški Zakon o državljanstvu ne prihvaća dvojno državljanstvo. Važno je također napomenuti da Republika Hrvatska s Norveškom primjenjuje međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.


Datum objave: 04.09.2014.