51-godišnjak je u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i drugim državama, organizirao pribavljanje krivotvorenih hrvatskih dokumenata strancima s njihovom fotografijom te identifikacijskim podacima “podobnih hrvatskih državljana”, ali i djeci stranih državljana na temelju neistinitog priznavanja očinstva kako bi stekli hrvatsko državljanstvo.

Uskok je pred osječkim Županijskim sudom optužio petorku koja je krivotvorila i prodavala hrvatske osobne iskaznice i putovnice strancima, a njihovoj djeci nabavljali hrvatske dokumente na temelju lažnog priznavanja očinstva.

Tužiteljstvo je priopćilo da je skupina pribavila krivotvorene hrvatske osobne iskaznice i putovnice za najmanje 22 strana državljana, čime su zaradili najmanje 217.000 eura, a novac međusobno podijelili.

Optuženi 51-godišnjak, 58-godišnjak, 62-godišnjakinja, 57-godišnjak i 43-godišnjak terete se za zločinačko udruživanje, zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na ta nedjela, primanje i davanje mira, krivotvorenje isprava i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Tužiteljstvo tereti 51-godišnjaka da je u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i drugim državama, organizirao pribavljanje krivotvorenih hrvatskih dokumenata strancima s njihovom fotografijom te identifikacijskim podacima “podobnih hrvatskih državljana”, ali i djeci stranih državljana na temelju neistinitog priznavanja očinstva kako bi stekli hrvatsko državljanstvo.

Optuženi 51-godišnjak je, ističe Uskok, pronalazio zainteresirane strance za pribavljanje novog identiteta uz naknadu od najmanje 15.000 eura, nakon čega je pribavljao podatke podobnih hrvatskih državljana koji prebivaju izvan Hrvatske.

Uz to, 51-godišnjak je optužen da je organizirao provjeru podataka iz Informacijskog sustava MUP-a, pri čemu je povezao u zločinačku organizaciju 58-godišnjeg i 43-godišnjeg policajca PU brodsko-posavske koji su za novac neovlašteno provjeravali podatke u Informacijskom sustavu MUP-a kako bi utvrdili imaju li te osobe izdanu osobnu iskaznicu, putovnicu i pohranjenu fotografiju te jesu li u potražnim evidencijama MUP-a.

Nakon što su utvrdili da im nisu izdani osobni dokumenti s fotografijom te da nisu u MUP-ovim potražnim evidencijama, policajci su podatke prenosili 51-godišnjaku koji je na području Bjelovara, Srbije i Italije od nepoznatih osoba nabavljao krivotvorene dokumente drugih država s ranije utvrđenim osobnim podacima hrvatskih državljana i umetnutom fotografijom zainteresiranih stranaca.

Odvjetnica nabavljala rodne listove i domovnice

Uz to, 51-godišnjak je organizirao dolazak zainteresiranih stranaca u Hrvatsku gdje su s pribavljenim krivotvorenim ispravama preuzimali identitet hrvatskih državljana radi daljnjeg ishođenja osobnih isprava u Hrvatskoj.

Uskok tereti 62-godišnju odvjetnicu da je, prema uputama 51-godišnjaka, ishodila strancima u matičnim uredima rodne listove i domovnice, dok je u Poreznoj upravi pribavljala potvrde o osobnim identifikacijskim brojevima.

Također, odvjetnica je u više policijskih uprava i postaja, zajedno sa strancima, podnosila prijave prebivališta te žurne zahtjeve za izdavanjem dokumenata koje su preuzimali zainteresirani stranci koji su zatim napuštali Hrvatsku.

Uskok dodaje da su 51-godišnjak i odvjetnica, temeljem prethodnog neistinitog priznanja očinstva, omogućili stjecanje hrvatskog državljanstva za strane maloljetnike, a potom na imena tih maloljetnika ishodili hrvatske dokumente.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 03.03.2022.