Autor: Gojko Borić

Utjecajni njemački tjednik ‘Der Spiegel’ (posljednjih nekoliko godina ne baš solidan koliko se hvali), ponekad donosi člančiće o Hrvatskoj koji vrve nepotpunim podacima i krivim zaključcima. Takvo je bilo izvješće o tome da je predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker ignorirao mišljenje svoje pravne službe o hrvatsko-slovenskom prijeporu o granici u Savudrijskoj vali, koja je prihvatila slovensku tvrdnju da Hrvatska mora provesti odluku arbitraže, što je Juncker ostavio po strani, preporučivši sudionicima u sukobu da se sami nagode. ‘Spiegel’ je morao znati da su mišljenja pravne službe EK samo preporuke, da je ona u konkretnom slučaju izgubila iz vida činjenicu kako je Hrvatska napustila arbitražu oslanjajući se na određena pravila Bečkog protokola o arbitražnim postupcima i da, prema tome, mišljenje arbitraže za nju ne važi, to više što Arbitražni sud ne smije donositi odluke o sebi jer u tome nije objektivan. On se nakon skandala o ‘došaptavanju’ slovenskog suca u arbitraži i slovenske predstavnice pri Sudu, kako se s pravom govorilo u Zagrebu ‘kontaminirao’ pa, prema tome, nije se smio proglasiti ‘nedirnutim’ u ovom sukobu. Sve je to ‘Spiegel’ prešutio, potpuno pristajući uz slovensku stranu.
‘Spiegel’ gromoglasno napada vodeću hrvatsku stranku 

Još veći propust napravio je ‘Der Spiegel’ u kratkom izvješću o izborima u Bosni i Hercegovini, koji su glede sastava Predsjedništva države triju konstitutivnih naroda završili pobjedom srpskoga člana Predsjedništva Milorada Dodika, bošnjačkog člana Šefika Džaferovića i ‘hrvatskoga’ člana Željka Komšića. Namjesto da izvijesti kako je Komšić izabran golemom većinom bošnjačkih glasova, a njegov suparnik Dragan Čović (HDZ) izgubio, iako je 80 posto hrvatskih birača glasovalo za njega, ‘Spiegel’ gromoglasno napada vodeću hrvatsku stranku HDZ da se ‘miješa u unutarnje stvari etnički razjedinjene Bosne i Hercegovine’ te sponzorira istoimenu stranku u BiH, koja želi dobiti hrvatski entitet, što se ‘jasno krši s daytonskim mirovnim sporazumom koji nadgleda EU.’

Prema ‘Spiegelu’ ‘bosanski HDZ političari naveliko su podjarili etničke napetosti u posljednjoj predizbornoj kampanji.’ Bilo je baš obratno: Čović i sve hrvatske stranke stalno su pozivali narode u toj zemlji da uspostave snošljivost i suradnju, a Komšićeva fantomska ‘Demokratska fronta’ izvlačila je iz naftalina izmišljene optužbe o fašizmu, ustaštvu i ekstremizmu hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini. Za ‘Spiegel’, Fronta je ‘liberalna i zalaže se za sporazumijevanje i poravnanje’, što je gola laž koju nije teško dokazati, baš je obratno! Očito je ‘Spiegelov’ autor (kratica JPU) prepisao propagandističke tvrdnje bošnjačkih medija i Komšićeve stranačke središnjice. Jednostavno rečeno: Komšić ne predstavlja bosansko-hercegovačke Hrvate nego Bošnjake te je drugi njihov član u tročlanom Predsjedništvu BiH-a. 
Koliko riječi, toliko neistina

Njemački tjednik dalje piše da su Hrvati u ‘mnogim mjestima provokativno izvjesili zastave Herceg-Bosne koje su koristili hrvatski borci u bosanskom ratu, na teritoriju koji su okupirali i na kojemu je došlo do progona Srba’. Koliko riječi, toliko neistina. To je službena zastava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvati su branili svoj teritorij, znači da ga nisu mogli okupirati, i u tzv. bosanskom ratu podnijeli proporcionalno svojoj brojčanosti u Bosni i Hercegovini najviše žrtava; broj Hrvata u BiH se prepolovio, samo iz Republike Srpske protjerano je oko 200.000 Hrvata. Sve to ‘Spiegel’ prešućuje, što je sramota za tako utjecajne novine.

Njemački tjednik zamjera predsjedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću da ‘i dalje podupire radikalne nacionaliste’ u Bosni i Hercegovini. Još je to jedno izvrtanje istine, upravo bošnjačke stranke i njihov poslušnik Komšić raspiruju nacionalne strasti. Hamburški tjednik u svome člančiću poziva Europsku pučku stranku, u koju je HDZ učlanjen, da ga ukroti, jer Hrvatska ‘ugrožava mir na Balkanu’. A Komšić je odmah nakon proglašenja rezultata izbora najavio da će obustaviti izgradnju Pelješkoga mosta na hrvatskom moru, a taj most sufinancira Europska unija s 80 posto uloga.

Tko tu ugrožava mir, gospodo iz Hamburga? 
‘Spiegel’ također nije naveo da je b-h Ustavni sud poništio Izborni zakon temeljem kojega su bili održani posljednji izbori u Bosni i Hercegovini, što znači da su bili protuustavni i da bi tek novi izbori temeljem zakona da svaki narod posebno bira svoje predstavnike, mogli biti pravovaljani. Osim toga, Republika Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima pravo izjašnjavati se o prilikama u Bosni i Hercegovini. To rade i druge potpisnice, najčešće Sjedinjene Američke Države. Sve to prešućuje ‘Spiegel’, ovoga puta u službi bosanskohercegovačkih Bošnjaka, čije stranke itekako surađuju s muslimanskim ekstremistima u Turskoj i arapskom svijetu.

Kome je u interesu ovakvo pisanje? 
Samo onima koji žele protjerati sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine, a to bi onda itekako išlo u korist tamošnjim Srbima da se priključe svojoj matici zemlji Srbiji pa bi BiH postala islamistička država u srcu Europe, ono što već sada daje pogonsko gorivo antimuslimanskim snagama u Njemačkoj. tzv. Patriotima Europe protiv islamizacije Zapada (Pegida) i Alternativi za Njemačku (AfD). Jesu li ‘Spieglovi’ urednici svjesni toga da rade u korist antidemokratskih snaga?

Datum objave: 30.10.2018.