Konferencija “Identitet Hrvata Boke kotorske”, kojoj je cilj zaštiti bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata kroz njegovo uvrštavanje u nastavu u Hrvatskoj i Crnoj Gori, počela je s radom u četvrtak u Zagrebu, a od petka do nedjelje održavat će se u Kotoru.

Na konferenciji će biti predstavljeno više od 25 radova hrvatskih i crnogorskih znanstvenika iz različitih disciplina.

Hrvatski identitet Boke kotorske i stoljetna baština Bokelja ugroženi su i nepravedno zanemareni, a to ćemo pokušati promijeniti ovom konferencijom, kazala je organizatorica, kroatologinja na Sveučilištu u Zadru Vanda Babić, dodajući da će biti zaštićena baština i biti pružena ruka europskoj Crnoj Gori.

Ministar znanosti i obrazovanja te izaslanik predsjednika Vlade Radovan Fuchs naglasio je važnost da hrvatska javnost postane svjesna ogromne kulturne baštine u Boki kotorskoj koja je ugrađena u hrvatsku povijest od popa Dukljanina do najnovijih turbulentnih vremena kroz koja su prolazili Hrvati Boke kotorske.

Najavio je da će ministarstvo nastaviti pružati potporu u edukaciji hrvatskoj jezika i održavanju drugih vrijednosti, te očekuje da će susjedne države pružiti barem jednaka prava hrvatskoj manjini kao što hrvatska država pruža prava manjinama u Hrvatskoj.

U Boki kotorskoj biseri hrvatske kulture

Državni tajnik pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji skupa koji je, po njemu, snažna poruka podrške ne samo Hrvatima u Boki kotorskoj, nego i u drugim zemljama i poručio – ostanimo zajedno.    

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Željko Holjevac kazao je da se u Boki kotorskoj nalaze biseri hrvatske kulture koji su integralni dio hrvatske i crnogorske baštine, skup će raspraviti o njima i donijeti zaključak s preporukom uključivanja u hrvatske kurikulume.

Na programu su izlaganja Radoslava Tomića o Svetom Tripunu i Gospi od Škrpjela kao znakovima identiteta Boke kotorske, Tvrtka Zebeca o kolu sv. Tripuna kao prijepornoj baštini i političkom pitanju, te Roka Mišetića o analizi demografskog potencijala Hrvata iz Boke kotorske.

Također, Lovorka Čoralić govorit će o Bokeljima u Mlecima, Vinicije B. Lupis o baštini kao identitetu Hrvata Boke kotorske, a Saša Mrduljaš o značaju katolicizma u crnogorskoj nacionalnoj identifikaciji.

Marijan Bitanga predstavit će pravnu misao Baltazara Bogišića u suvremenom kontekstu Europske unije, a Vanda Babić Galić govorit će o svojim izdanjima monografije Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture.

Skup se održava u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Zavoda za povijesne znanosti u Zadru HAZU, uz pokroviteljstva Ministarstava vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 06.05.2021.