Koordinacija braniteljskih udruga HVO HB Uskoplje snažno osuđuje nedavni slučaj ispisivanja grafita neprimjerenog sadržaja i oskrvnjivanja vjerskih simbola koji potiču na govor mržnje, vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

Incident se dogodio u prostorijama osnovne škole “Uskoplje” koje su trenutno neiskorištene.

Ovakvi neodgovorni postupci pojedinaca izazivaju tenzije i ugrožavaju dobre međususjedske i međunacionalne odnose koji su bili karakteristični za općinu Gornji Vakuf-Uskoplje tijekom poslijeratnog razdoblja.

Prostorije osnovne škole “Uskoplje”, u kojima se dogodio ovaj nemili događaj, povjerene su na upravljanje HKD Napretku, koordinaciji braniteljskih udruga HVO HB Uskoplje, sportskim klubovima i Mjesnim zajednicama Gornji Vakuf-Uskoplje 2. Planira se uskoro započeti s obnovom ovih prostorija, s nadom da će u budućnosti postati društveni dom od kojeg će imati koristi svi stanovnici Općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Nedavna posjeta državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospodina Zvonka Milasa, ovom dijelu osnovne škole svjedoči o važnosti i podršci koju ta institucija pruža.

Koordinacija braniteljskih udruga HVO HB Uskoplje izražava duboko uvjerenje da će svi stanovnici općine Gornji Vakuf-Uskoplje jedinstveno osuditi ovaj tragičan događaj. Također, apelira se na sve sugrađane da se suzdrže od poticanja tenzija i provokacija jer je samo kroz suživot i poštovanje različitosti moguće doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Očekuje se da nadležne institucije promptno poduzmu sve zakonski propisane radnje s ciljem identifikacije i sankcioniranja počinitelja ovog neugodnog događaja.

Koordinacija braniteljskih udruga HVO HB Uskoplje ostaje posvećena miru, stabilnosti i zajedništvu te će nastaviti raditi na očuvanju i jačanju dobrih međunacionalnih odnosa u općini Gornji Vakuf-Uskoplje.


Autor: CroExpress Datum objave: 13.07.2023.