PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

Kultura

ODRŽAN VELIKI KONCERT ZBORA GRADIŠĆANSKIH HRVATA Iz punog srca Hrvati Austrije, Slovačke i Mađarske pjevali pjesme 'stare domovine'

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

Nazočni su bili biskupi iz svih biskupija u kojima žive gradišćanski Hrvati.

Br. pregleda: 1176

Autor: CroExpress

U subotu, 6. listopada 2018. u Željeznom je održan koncert zbora Pax et bonum na kojem je svečano obilježeno utemeljenje Gradišćanskog društva Hrvat S.A.M.

Zbor ima oko 150 članova gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Mađarske i Slovačke, a iz zbora je ove godine ‘izrasla’ i udruga čiji su članovi također Hrvati iz sve tri spomenute države. Nakon četiri godišnja koncerta u Filežu, ovaj peti i iznimno uspješan godišnji koncert zbora Pax et bonum pod ravnanjem maestra Ive Šeparovića održan je u poznatoj Haydnovoj dvorani u dvorcu Esterházy u Željeznom, gdje se okupio veliki broj gradišćanskih Hrvata, njihovih gostiju i visokih uzvanika.

Nazočni su bili biskupi iz svih biskupija u kojima žive gradišćanski Hrvati, biskup hvarski mons. dr. sc. Petar Palić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i brojni svećenici, kao i važni predstavnici društveno-političkog života iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske. Nazočna je bila i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Austriji dr. sc. Vesna Cvetković, a među visokim gostima iz ‘stare domovine’ bili su državni tajnik Zvonko Milas, ministrica kulture i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Olivera Majić, a domaćin događanja i spiritus movens cijeloga projekta bio je biškup željezanski mons. dr. sc. Egidije Živković.

U svome obraćanju skupu državni tajnik Milas rekao je kako je prekrasno čuti da hrvatske pjesme tako lijepo i punog srca pjevaju solisti i zbor u kojemu je više od stotinu pjevača, ali i cijela dvorana, što najbolje pokazuje snažnu povezanost Hrvata koji žive u Gradišću s Hrvatskom. Istaknuo je kako je vrlo korisna postojeća suradnja brojnih hrvatskih udruga i društava, kao i hrvatskih općina, župa i škola iz Austrije, Mađarske i Slovačke te kako smatra da će današnje osnivanje udruge Hrvat S.A.M. dodatno poboljšati međusobnu komunikaciju i suradnju te razviti nove načine i mogućnosti za očuvanje i razvijanje hrvatske gradišćanske kulture.

U nedjelju, 7. listopada 2018. hrvatsko izaslanstvo nazočilo je hrvatskom hodočašću ili kako gradišćanski Hrvati kažu shodišću u Željezno na Brig. Ovo hodočašće jedno je od tri godišnja hodočašća gradišćanskih Hrvata i održava se već više od 120 godina svake prve nedjelje u listopadu prilikom spomena Blažene Divice Marije od svetih očenašev. Sv. Misu je predvodio biškup mons. dr. sc. Egidije Živković uz koncelebriranje brojnih svećenika i glazbenu pratnju Štikapronskih tamburaša i Franjevačkog zbora iz Sarajeva.

Istoga dana u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra u Gradišću državni tajnik Milas i ministrica Obuljen Koržinek održali su sastanak s članovima Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnicima hrvatske nacionalne manjine iz Republike Austrije, gospođom Gabrijelom Novak-Karall i dr. Stankom Horvathom. Tom prigodom dr. Horvath, predsjednik HKD visokim je gostima poklonio primjerak knjige Povijest gradišćanskih Hrvata koju je nedavno objavilo HKD.

09.10.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.