PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

Kultura

AUSTRALSKI HRVAT CHARLES BILLICH Jedan je od najvećih suvremenih nadrealističkih umjetnika: 'Hrvati stoje iza mojih najboljih djela'

Foto: Ina Vukić

Foto: Ina Vukić

Nadrealizam je živ i dobro.

Autorica: Ina Vukić

Jedan od najvećih svjetskih suvremenih nadrealističkih umjetnika, Charles Billich, živi u Sydneyu, Australija, s hrvatskim korijenima koji nadahnjuju njegovu umjetnost, a koja nas, bez iznimke, čudesno i očaravajuće oduševljava.

Neposredno prije 30. godišnjice smrti jednog od najvećih svjetskih nadrealista 20. stoljeća, Salvadora Dalija, Charles Billich je u petak, 16. studenoga 2018., u vlastitoj galeriji (Billich Gallery, The Rocks, Sydney) otkrio svoje novo remek-djelo nadrealnog stila ‘Hommage to Dali’ (Počast Salvadoru Daliju). 

Hommage to Dali by Charles Billich

Dalijev svijet, udruga iz Švicarske, vlasnici najveće zbirke radova Salvadora Dalija, u Australiju su za ovu su izložbu, koja traje do konca siječnja 2019. godine, donijeli jednu od najvećih kolekcija radova Salvadora Dalija u svijetu. Izloženi su Dalijevi umjetnički radovi s dobro poznatim satovima koji se tope (iz djela poput Trajanje sjećanja i Plemstvo vremena) te zbirka grafičkih djela i brončanih skulptura, uključujući i neke ogromne komade koji se prikazuju na George Streetu, nasuprot parku Prva Flota u The Rocks dijelu centra Sydneya, jer isti nisu mogli stati u Galeriju Billich.

Na izložbi su također izložene slike 84-godišnjeg, svjetski vodećeg nadrealiste 21. stoljeća, Charlesa Billicha. Njegova se umjetnička djela mogu vidjeti u Vatikanu, Ujedinjenim narodima u New Yorku i Bijeloj kući u Washingtonu, a bio je i službeni umjetnik mnogih Olimpijskih igara i dvaput je dobio titulu ‘Američki sportski akademik godine'. Godine 2009. primio je nagradu Firence Biennala, jedna od najprestižnijih svjetskih umjetničkih nagrada.

Charles i supruga Christa Billich bili su savršeni domaćini na otvaranju izložbe Dali-Billich 16. studenog 2018. u Sydneyu, na kojoj se, uz dražesno iznenađenje svima, cirkulirajući među sydneyskim glamurom i sjajom koji je te večeri ispunio Billich galeriju, pojavio i svima dobro znan Andy Warhol s čašom šampanjca u ruci. No, to nije bio onaj Andy Warhol iz Amerike; sukladno raspoloženju nadrealizma, Andy u Galeriji Billich bio je glumac Boguslaw Szpilcazak, koji se trenutno u Sydneyu pojavljuje kao lutkarski majstor Pop Arta, Andy Warhol, u nadrealističnoj kazališnoj dramskoj komediji Suđenje Daliju (The trial of Dali).

Charles Billich and Salvador Dali exhibition Nov 2018 Billich Gallery Sydney

Nadrealizam, umjetnički i književni pokret, koji ima svoje korijene u 20. stoljeću, osobito nakon Prvog svjetskog rata, ove godine slavi i svoju stotu godinu života! Nadrealizam nastoji osloboditi kreativni potencijal nesvjesnog uma, primjerice iracionalnom suprotstavljanju slika. Posjeduje dezorijentiranu, halucinacijsku kvalitetu sna; nerealno; fantastično: nadrealna složenost birokracije. Često se kaže da je nadrealizam posvećen izražavanju mašte koja je otkrivena u snovima, bez svjesne kontrole razuma i konvencije.

Doista, Salvadora Dalija inspirirao je rad Sigmunda Freuda, koji se ističe istraživanjem sna i nesvijesti kao valjanih oblika stvarnosti. Komentirajući svoje misli i osjećaje o izložbi Dali/Billich, Charles Billich, kaže:

Ovo je novo poglavlje u mom životu, trebali bismo ga slaviti, osobito ja. Živim kroz san koji mi sada dolazi, ali i kroz izazov. Učinit ću to, nastavit ću na putu Salvadora ... Ne želim biti Dalijev imitator; želim biti odgovor na nastavak kretanja nadrealizma. Svako malo izlazim s novim slikama, s novim idejama, s novim konceptima, a ja zapravo ne znam odakle dolaze impulsi za to, ali jako sam sretan zbog ovoga što radim, a umjesto opadanja ili slabljenja zbog moje dobi, izgleda da se ja poboljšavam. Čudesno! Nevjerojatno. ‘

Što se tiče inspiracije za njegovu novo remek djelo ‘Hommage to Dali’, otkrivenom svijetu na otvaranju izložbe 16. studenog 2018. godine, Billich je rekao:

Inspiracija je bio Dali, ali sastav je moj i određene izmjene njegovih uređaja su sve moje, a neki izumi su također moji. Primjerice, ovdje na slici je jedan od mojih doprinosa, jedan od njih je odrasli čovjek koji vozi vozilo, držeći motor rukama, stopalima i koljenima, proizvod moje divlje mašte koja je nastala napredovanjem u tehnologiji. Želim uvesti znanost i tehnologiju u svoje slike, baš kao što je Dali nekoć... Zainteresiran sam za obogaćivanje informacija koje posjedujem i za širenje mojih izvora informacija i znanja.’

Charles Billich and Christa Billich November 2018

Na pitanje kako se osjeća kad ljudi rade usporedbe između Dalija i njega, čovjeka koji je odrastao u Hrvatskoj, proveo brojne godine u zatvoru u Hrvatskoj zbog novinarskog aktivizma protiv komunističke Jugoslavije, prije nego što je kao mladić bježao iz komunističke Hrvatske (Jugoslavije) i došao u Australiju, Billich je rekao:

‘Osjećam se vrlo dobro, često sam u kontaktu s Hrvatskom, povijest Hrvatske i hrvatski interesi utjecali su doista na mnoge od mojih nadrealističnih umjetničkih djela. Oni su hrana i širenje mojih horizonta, Hrvatska, hrvatska povijest i hrvatski narod stoje iza mojih najboljih djela. ‘

Ogromna važnost koju Charles Billich donosi pokretu nadrealističke umjetnosti 21. stoljeća odjekivala je i u govoru kojeg je gospodin James Sanders, menadžer u udruzi Dalijev svijet iz Švicarske, donio na otvorenju ove Dali/Billich izložbe. Rekao je, s očitim uvjerenjem i ponosno:

Nadrealizam je živ i dobro, Charles (Billich), vi ste svjedočanstvo prekrasnom pokretu 20. stoljeća - nadrealizmu. Nadrealizam je rođen iz žeravice Prvog svjetskog rata; zapravo slavimo ovdje u Sydneyu 100 godina kraja tog rata. Nadrealizam je slavljenje života; eskapizma, i Charles je njegovo utjelovljenje. Tako je prije stotinu godina rođen nadrealizam, živ je i dobro je, prva generacija bila je kroz razne umjetnike kao što su André Breton, René Magritte i naravno Salvador Dali, nova generacija nadrealističkih umjetnika umjetnici su poput Charlesa Billicha.‘

Sumirajući uvjerenja koja su se mene osobno dojmila te večeri jedno se osobito ističe, a to je genij Charlesa Billicha i taj je genij mnogo dublji od genija Salvadora Dalija. Charles Billich je majstorski vizualizator koji mješavine napredaka u tehnologiji, tako važnim za 21. stoljeće, u većini suptilnih, ali odvažnih načina pretvara nadreal u činjeničnu realnost. I tako, Billicheva djela su ta koja u stvari i postižu težnju nadrealističkog pokreta dvadesetog stoljeća, da se nastoji učiniti opipljivim i vjerodostojno realno, ono što je u svojim mislima umjetnik zamislio. Sve to u okviru suvremenog svijeta gdje se napredak znanosti i tehnologije, zajedno s umjetničkom maštom, očituje kao naša stvarnost ili naša vrlo moguća stvarnost. Dok se nadrealistične slike i predmeti Salvadora Dalija često lako prepoznaju kao nešto što smo vidjeli prije, u ‘izvornom obliku’, predmeti Charlesa Billicha često su slike nečega novog, prije neviđenog, ali isprepleteno suptilnostima zdrave logike i stvarnosti. To je učinak koji Billichevo suprotstavljanje ili miješanje napretka u tehnologiji i znanosti s poznatim predmetima ili iskustvima ima nad nama. 

Charles Billich Hommage to Salvador Dali Nov 2018

U suštini, nadrealizam Charlesa Billicha postaje nešto poput iskušane stvarnosti; više nije podsvjesni ili nesvjesni realizam, često je stran onima koji se djelu dive i s čime je do sada pokret nadrealizma 20. stoljeća obilježio svoje prekrasno postojanje. S nadrealizmom Charlesa Billicha, ono što je nezamišljeno i naizgled nezamislivo, utisne se u nas poput već ‘poznatog predmeta’, iako ponekad intrigantno neobično. Da, nadrealizam je živ i dobro i postaje još boljim pod kistom i maštom koje nam Charles Billich neumorno predstavlja na platnu.

19.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.