PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

Kultura

ŠEST MILIJUNA KUNA Uložit će Hrvatska u Sveučilište i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

Ulaganje u ljude.

Autor: CroExpress

U petak, 30. studenoga, u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potpisani su Ugovori o financijskoj potpori sa Sveučilištem u Mostaru i HNK Mostar.

Tom prigodom državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je kako ova potpora ima posebnu vrijednost za sve, a osim u financijskom smislu, oni su ulog u bolju budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

‘Ovo je ulaganje u ljude, koji su – kako svjedočimo i ovih dana kroz sportske uspjehe – najvrjedniji resurs svake zemlje, a upravo ulaganjem u Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno kazalište Mostar nastojimo stvarati temelje i uvjete da mladi ljudi, prije svega Hrvati, ostaju živjeti, stvarati i pobjeđivati u svojoj domovini – u Bosni i Hercegovini', naglasio je Milas.

Rektor Tomić i ravnatelj Vukoja zahvalili su na potpori te istaknuli kako je, od konkretne financijske potpore koju dobivaju, značajnija ona druga, a to je spoznaja da uvijek, u svim prigodama, mogu računati na Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i sve građane Republike Hrvatske. Međusobna povezanost, osjećaj da pripadamo istom hrvatskom narodu, bez obzira gdje živjeli, kroz ovaj način se dodatno jačaju, rekli su te istaknuli glave ciljeve i iskorake koje Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno kazalište nastoje u svom djelovanju postići, a to je promicanje kulture, obrazovanja, znanosti te prosperitet i razvoj Bosne i Hercegovine, posebice Hrvata koji žive u toj zemlji.

Na potpisivanju je naglašeno kako su se obje ove institucije, već sada, svojim radom i djelovanjem, snažno ucrtale na obrazovnu i kulturnu kartu Europe.

Za Sveučilište u Mostaru ovim je Ugovorom osigurano 4 milijuna kuna i to za provedbu nastavnog procesa, stručnog rada, razvojnih planova usavršavanja i promicanja rada Sveučilišta te pratećih aktivnosti, za realizaciju rekonstrukcije i izgradnje infrastrukturnih projekata i za opremanje sveučilišnih prostorija, za podmirenje troškova održavanja i rekonstrukcije sveučilišnih prostorija i zakupa istih, za nabavu stručne opreme i literature, za podizanje kvalitete rada, stručnosti, konkurentnosti i kompetitivnosti te za promicanje i razvoj izvrsnosti kroz nastavne i istraživačke procese, kao i za organizaciju interdisciplinarnih i zajedničkih studija i organizaciju konferencija i znanstvenih i stručnih skupova.

Za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru je Ugovorom osigurano 2 milijuna kuna, i to za provedbu kulturnih projekata i programskih aktivnosti poput gostovanja, festivala i premijera, za proširenje ansambla i tehničko-produkcijskog osoblja, za nabavu scenske, tonske, informatičke i slične opreme, za izradu integriranog informatičkog sustava e-Kazalište, za podmirenje izdataka potrebnih za ishođenje razne dokumentacije, rješenja, dozvola, elaborata i slično u svrhu nastavka izgradnje zgrade HNK Mostar, kao i za troškove redovitog održavanja i popravaka zgrade HNK Mostar.

03.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.