PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

24.08.2019
tekst
tekst

Kultura

(VIDEO) LIJEPA TRADICIJA PREKRASNOG OZRAČJA Održan 72. bal gradišćanskih Hrvata

Facebook snimka zaslona

Facebook snimka zaslona

Otvoren je glazbeno scenskim prikazom slavonskih narodnih pjesama i plesova u izvedbi folklornog ansambla HKUD Osijek 1862.

Br. pregleda: 1033

Autor: Hina/CroExpress

Tradicionalni 72. bal gradišćanskih Hrvata u organizaciji Hrvatskog centra u Beču, održan je u subotu navečer u hotelu Schönbrunn.

Otvoren je glazbeno scenskim prikazom slavonskih narodnih pjesama i plesova u izvedbi folklornog ansambla HKUD Osijek 1862.Ta najvažnija godišnja kulturna manifestacija gradišćanskih Hrvata u Beču, okupila je gotovo 1300 Hrvata iz Beča, Gradišća i njihove goste iz Hrvatske, susjednih država i Austrije među kojima je bio i austrijski savezni ministar kulture, umjetnosti, medija i odnosa s EU-om Gernot Bluemel.

‘Austrijsko- hrvatski bilateralni odnosi su izvrsni posebice na području kulture, Hrvatska je važna članica EU i jako dobro surađujemo’, izjavio je za Hinu ministar Bluemel.

Dodao je da je česti gost na mnogim balovima, jer je to austrijska tradicija te da nije prvi put na balu gradišćanskih Hrvata.

‘Hrvatski bal je lijepa tradicija s prekrasnim ozračjem i radostan sam da sam ponovno njegov gost’, kazao je Bluemel.

Svečano otvorenje pod naslovom ‘Multietnička Slavonija u goste višejezičnom Beču’ novi je umjetnički projekt HKUD-a Osijek 1862.koji je glazbom, pjesmom i plesom prikazao kulturno bogatstvo Slavonije sa završnim slavonskim kolom zajedništva i prijateljstva.

Bal je otvorio predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović.

‘Gradišćanski Hrvati ponosni su na tu priredbu tradicije, kulture i običaja, koju njeguju skoro pet stoljeća u Austriji’, rekao je Jugović.

‘Bal pokazuje kako je hrvatski identitet stoljećima sačuvan tako da u njemu prepoznajemo hrvatsku kulturu i običaje integrirane u austrijsku tradiciju’ rekao je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.

U bogatom glazbenom programu nastupilo je 12 glazbenih sastava iz Hrvatske, Austrije i Italije.

U ponoć je na programu bila moliško hrvatska kvadrila s glazbenim sastavom KroaTarantata iz talijanskog mjesta Mundimitra, koja i na taj način izražava povezanost i suradnju moliških i gradišćanskih Hrvata.

20.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.