PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

Kultura

DEVETI MEĐUNARODNI Kazališni festival GavranFest od 1. do 3. veljače u Njemačkoj

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Izvode se isključivo kazališni tekstovi Mire Gavrana.

Autor: HINA/ CroExpress

Međunarodni kazališni festival 9.GavranFest, na kojemu se izvode isključivo kazališni tekstovi hrvatskog književnika Mire Gavrana, održat će se 1., 2. i 3. veljače u Sensemble Theatreu u Augsburgu u Njemačkoj, a prikazat će pet Gavranovih komada u produkcijama teatara iz Austrije, Hrvatske i Njemačke.

Festival 1. veljače otvara izvedba komedije 'Lutka' Sensemble Theatra iz Augsburga, Njemačka, nakon čega slijede izvedbe iz Teatra Und so fort iz Münchena, Teatra Gavran iz Zagreba i Theatra Center Forum iz Beča, priopćeno je iz Teatra Gavran.

GavranFest su 2003. godine pokrenuli Slovaci u gradu Trnavi u Kazalištu 'Jana Palarika' gdje je imao četiri izdanja, potom se 2013. održao u Krakovu u Poljskoj u Teatru Ludowy, a od 2016. godine se održava u Pragu u Češkoj.

Domaćin festivala Sensemble Theater s Gavranovim se radom susreo prije trinaest godina, kada je postavio njegovu dramu 'Kako ubiti predsjednika', a posljednje dvije godine s uspjehom izvodi i komediju 'Lutka'.

Gavran je izrazio zadovoljstvo što je upravo taj teatar odlučio organizirati festival koji je značajno pridonio popularizaciji njegova kazališnog rada u Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj, gdje se do sada odvijao.

'Drago mi je što je došla na red i Njemačka, zemlja u kojoj se teatru pridaje velika pozornost', dodao je.

Miro Gavran je do sada imao sedam premijera u njemačkim kazalištima, te su mu objavljene dvije knjige drama na njemačkom jeziku u izdanju University of Bamberg Press U Bambergu. Svojedobno su čak tri njegove drame bile uvrštene u hrestomatiju najboljih svjetskih drama u izdanju izdavačke kuće Anton Hiersemann iz Stuttgarta, 'Kreontova Antigona', 'Ljubavi Georgea Washingtona' i 'Noć bogova'.

29.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.