PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

24.08.2019
tekst
tekst

Kultura

MINISTRICA KULTURE 'Pozvala sam prosvjednike na razgovor, nisu se odazvali'

Foto: Hina

Foto: Hina

Ponovila je kako je proračun u mandatu ove Vlade povećan i postotno i u apsolutnom iznosu u odnosu na državni proračun, o čemu je Ministarstvo više puta izvijestilo javnost.

Autor: CroExpress

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek pozvala je predstavnike Inicijative 'Dosta je rezova' koji su održali prosvjed ispred Ministarstva kulture na razgovor, međutim oni se nisu odazvali pozivu, kazala je novinarima Obuljen Koržinek.

Ministrica je izrazila žaljenje što se predstavnici Inicijative nisu odazvali pozivu te još jednom pozvala sve koji djeluju u kulturi na dijalog i razgovor temeljen na stvarnim podacima i analizi problema u sektoru kulture koji su brojni i koje, kako kaže, ova Vlada kontinuirano rješava.

Vezano uz prosvjed, ministrica je istaknula kako tvrdnja Inicijative da se provode i smanjuju proračunska izdvajanja za kulturu ne stoji. Ponovila je kako je proračun u mandatu ove Vlade povećan i postotno i u apsolutnom iznosu u odnosu na državni proračun, o čemu je Ministarstvo više puta izvijestilo javnost.

Ministrica kulture ponovila je i kako su proračunska sredstva u dvije godine povećana za oko 100 milijuna kuna, a samo kroz Europski socijalni fond i pozive na dostavu projektnih prijedloga ‘Umjetnost i kultura za mlade’, ‘Umjetnost i kultura 54 +’ i ‘Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi’ osigurano je više od 90 milijuna kuna za programe poticanja participacije u kulturi. Ukupno je za sva tri poziva ugovoreno 63 projekta za organizacije civilnoga društva, 15 projekata za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i 25 projekata za ustanove u kulturi.

Ministrica je detaljno pojasnila novu strukturu proračuna te u kontekstu tvrdnji Inicijative o smanjenju sredstava ponovila kako objavljeni rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu ne uključuju programska sredstva javnih ustanova kojima je osnivač Ministarstvo kulture. Tim ustanovama odobrena su programska sredstva u ukupnom iznosu od 73 milijuna kuna i su podaci zasebno objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva, pojasnila je.

Napomenula je i kako nadležna kulturna vijeća pregledavaju zaprimljene prigovore na rezultate Poziva za predlaganje programa javnih potreba za 2019. godinu, nakon čega će se donijeti konačne odluke o sufinanciranju programa.

05.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.