PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

10.07.2020
tekst
tekst

Kultura

ARGENTINCI ODUŠEVLJENI STEPINCEM 'Hvala ti što si vratio nadu ljudima'

Foto: Carmen Vrljičak

Foto: Carmen Vrljičak

Prvi cilj je bio proširiti znanje o životu i djelu kardinala Stepinca među govornicima španjolskog.

Br. pregleda: 2538

Autor: Z.S.

Zanimljiv natječaj održan je potkraj prošle godine u Argentini. Za tekst na španjolskom jeziku o hrvatskom blaženiku Alojziju Stepincu podijeljene su tri nagrade od po 200 dolara. Natječaj je organizirala akademska književnica Carmen Verlichak (Vrljičak).

'Prvi cilj je bio proširiti znanje o životu i djelu kardinala Stepinca među govornicima španjolskog. A usput izazvati ljude da čitaju i pišu da se malo odmaknu od audio-vizualnih medija. Veliki uspjeh je da su oni koji su sudjelovali bili Argentinci, to je bio i cilj', kaže nam Verlichak.

Dobitnici triju nagrada su Socorro Gonzalez Guerrico, Ines Paura Soljan i Daniel Horacio Artola. Samo Soljan je hrvatskog porijekla i to generacijama udaljenog, dok su preostalih dvoje autora Argentinci. Osim njih, sudjelovali su i Maria Florencia Uriburu, Juan Arida, German Masserdotti, Ana Marìa Vanderghem, Alberto Guzman i Bernarda Roca Espain. 

51210478_228069978137924_6188549558545416192_n

U knjizi priča prikupljenih na natječaju nalazi se i jedno dirljivo svjedočanstvo 18-godišnje Bernarde Roca Espain, koja je 2018. u Zagrebu vidjela koliko Hrvati poštuju Stepinca. Od tad je i njoj blizak. 'Hvala što si vratio nadu ljudima koji su se smatrali poraženima, hvala što si uvijek ostao s njima', napisala je.

Drugi autori pisali su o Stepincu kao stijeni koja brani ljudska prava i dostojanstvo od napada totalitarizama. Jedan se čak prisjetio kako se u Buenos Airesu među mladim katolicima 1950-ih i 60-ih pratila kardinalova sudbina, a recitiralo se nešto poput: 'Slijedimo primjer Stepinca, jer naše društvo nije škola za kukavice.'

Na dodjelu nagrade bio je pozvan i 'padre' Domingo Krpan, koji je prisutnima ilustrirao više aspekata Stepinčeva života.

Izdavanje knjige potpomogli su Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, AICA katolička informativna agencija i privatni donatori.

Carmen Vrljičak napisala je i vlastitu knjigu o kardinalu, koja je hvaljena u Argentini i Hrvatskoj, jer na kratak, zanimljiv i drljiiv način daje pregled života i djela Kardinala Alojzija Stepinca.


06.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.