PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.10.2019
tekst
tekst

Kultura

KULTURNI SPEKTAKL U DARMSTADTU Godina 2019. bit će u znaku hrvatske zajednice

Foto: HKM Darmstadt

Foto: HKM Darmstadt

‘Godina hrvatske kulture 2019. u Darmstadtu’ održava se pod visokim pokroviteljstvom grada Darmstadta i gradonačelnika Jochena Partscha, Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika.

Br. pregleda: 1168

Autor: Mario Kolmanić

U Darmstadtu započinje cjelogodišnji kulturno-umjetnički program posvećen 50. obljetnici postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt. U okviru programa pod nazivom ‘Godina hrvatske kulture 2019.’, hrvatska zajednica u Darmstadtu nudi raznovrsne događaje i sadržaje kojima želi privući članove zajednice, ali i sve ostale sugrađane u Darmstadtu i okolici.

‘Godina hrvatske kulture 2019. u Darmstadtu’ održava se pod visokim pokroviteljstvom grada Darmstadta i gradonačelnika Jochena Partscha, Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika. Partneri događaja su biskupija Mainz, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Literaturhaus Darmstadt, programmkino rex i mnogi drugi.

Među prve točke programa spadaju duhovna obnova pod vodstvom P. Marka Glogovića (8.2. u 19 sati, 9.2. u 18 sati, 10.2. sveta misa u 12:15 sati) i uz glazbenu pratnju sjajnog duhovnog sastava ‘Emanuel’ iz Velike Gorice te otvorenje izložbe ‘Umjetnost u drvu i kamenu’ autora fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića (10.2., 13:30 sati). Ovi su događaji na rasporedu u crkvi odnosno župnoj dvorani sv. Fidelisa (Feldbergstr. 27, 64293 Darmstadt).

Bogati program nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika dr. Gordana Grlića-Radmana o hrvatskom predsjedanju EU-om i predstavljanjem Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. U lipnju je na rasporedu sudjelovanje HKM Darmstadt na priredbi ‘Noć crkava’ u Darmstadtu.

Jesen 2019. u Darmstadtu bit će u znaku hrvatskih filmova. U suradnji s Odjelom za kulturu Hrvatske matice iseljenika izabrana su čak četiri filma različitih žanrova ( ‘Sve najbolje’, ‘Sve je bio dobar san’, ‘Šegrt Hlapić’ i ‘Imena višnje’) koji će biti uvršteni u službeni program programmkino rex, a uz to u zajednici sv. Fidelisa prikazat će se i poseban film o Međugorju (‘Mary’s land’). 

U Literaturhaus Darmstadt najavljena je književno-glazbena večer, a tijekom vikenda 30.11. i 1.12.2019. vrhunac proslave 50. obljetnice Misije u Darmstadtu čine svečana akademija, među ostalim uz gostovanje klape HRM-a ‘Sveti Juraj’, te euharistijsko slavlje koje će predvoditi biskup Mainza dr. Peter Kohlgraf.

Povodom svoga velikog jubileja HKZ Darmstadt izdaje i spomen-knjigu koju su uredili fra Nediljko Brečić i Edi Zelić, voditelj projekta ‘Godina hrvatske kulture 2019.’, uz pomoć lektora Dinka Aračića i grafičkog urednika Roberta Filipovića. Knjiga će biti predstavljena 10. veljače 2019., a uređena je i posebna internetska stranica sa svim potrebnim informacijama i najavama.

Posebne riječi zahvale zaslužuju sponzori, pomagači i volonteri bez kojih ne bi bilo moguće organizirati toliko obuhvatan i sadržajan događaj.


07.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.