PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

20.06.2019
tekst
tekst

Kultura

FOTOGALERIJA Povodom 50. obljetnice HKM Darmstadt otvorena Godina hrvatske kulture

Foto: Mario Kolmanić

Foto: Mario Kolmanić

Priredba koja se održava povodom 50. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt, tijekom prva tri dana duhovnih i kulturnih aktivnosti u crkvi sv. Fidelisa i susjednoj župnoj dvorani okupila je više od tisuću članova misije i gostiju.

Autor: Mario Kolmanić

Duhovnom obnovom pod vodstvom p. Marka Glogovića i uz glazbenu pratnju sastava ‘Emanuel’ te otvaranjem izložbe ‘Umjetnost u drvu i kamenu’ autora fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića, u Darmstadtu je otvorena ‘Godina hrvatske kulture 2019.’.

Priredba koja se održava povodom 50. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt, tijekom prva tri dana duhovnih i kulturnih aktivnosti u crkvi sv. Fidelisa i susjednoj župnoj dvorani okupila je više od tisuću članova misije i gostiju iz cijele srednje-njemačke regije, ali i mnogih udaljenijih gradova.

Sadržajni seminar p. Marka Glogovića, inače provincijala pavlinskog reda u Hrvatskoj, i sjajna duhovna glazba ‘Emanuela’ poslužili su kao istinsko nadahnuće mnogima. P. Marko Glogović svoj je rad posvetio borbi za nerođene i za život, što je istaknuo i u Darmstadtu govoreći o važnosti života svakog djeteta. Naglasio je da Isus svakoga poziva i da ljubi svakog čovjeka bez obzira na njegove postupke. Nadahnuće redovnika iz Zagreba i dirljive interpretacije Domagoja Pavina, Franciske Perković i ostalih emanuelovaca stvorili su nezaboravnu atmosferu koja će se dugo pamtiti u Darmstadtu.

Duhovni dio programa zaključen je euharistijskim slavljem koje je predvodio p. Marko Glogović u koncelebraciji s fra Nediljkom Brečićem i njemačkim župnikom Johannesom Gansom. Folklorna skupina ‘Biseri’ u narodnim nošnjama uveličala je i posebno ukrasila misno slavlje.

Program ‘Godine hrvatske kulture’ nastavljen je otvaranjem izložbe radova fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića. Voditelj HKM Darmstadt pokazao je da je njegov hobi rezbarstva prerastao u vrhunsku umjetnost te su križevi i vjerski motivirane figure u isto vrijeme iznenadile i oduševile mnoge posjetitelja vernisaže. Kameni radovi Duje Jurkovića posvećeni temi ‘Čovjek’ potvrdili su talent i znanje već poznatog umjetnika i dugogodišnjeg prosvjetnog djelatnika čiji radovi krase i javne ustanove u gradu Darmstadtu.

Vrlo uspjeli početak ‘Godine hrvatske kulture u Darmstadtu’ zaokružen je predstavljanjem knjige o pedesetoj obljetnici HKM Darmstadt. Ta vrijedna publikacija, među ostalim, sadrži kronološki presjek povijesti misije, napisana je na njemačkom i hrvatskom jeziku, a o njoj su u kratkim crtama govorili urednici Edi Zelić, fra Nediljko Brečić i dr. Dinko Aračić.

Bogati kulturno-umjetnički program u Darmstadtu nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika RH u Njemačkoj dr. Gordana Grlića-Radmana i predstavljanjem Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. 

FOTOGALERIJA:

11.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.