PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.10.2019
tekst
tekst

Kultura

IVAN OTT IZ STUTTGARTA Objavio novi roman 'Ulična olimpijada u Zagrebu'

Foto: CroExpress

Foto: CroExpress

Ulična olimpijada u Zagrebu je Ottov autobiografski roman na 108 stranica o predratnom životu u Zagrebu.

Br. pregleda: 1086

Autor: CroExpress

Ivan Ott, hrvatski književnik koji živi i radi u Stuttgartu, autor je novog romana za mladež i odrasle pod nazivom Ulična olimpijada u Zagrebu. Riječ je o autobiografskom romanu autora koji je odrastao u glavnom hrvatskom gradu.

'To je u neku ruku preslika dijela moje mladosti, bogatoj sa tužno-tragičnim, ali i sa zanimljivim i veselim događajima. Ti su se događaji, u nešto drugačijem obliku, stvarno odigrali u zagrebačkoj četvrti u blizini Kvaternikovog trga. To je športsko natjecanje dviju uličnih klapa u borbi za primat u ovoj zagrebačkoj četvrti. Knjiga Ulična olimpijada u Zagrebu mogla bi se uvrstiti u kategoriju knjiga za mladež, kao što su Oliver Twist, Pustolovine Toma Sawyera, Junaci Pavlove ulice, Čudnovate zgode Šegrta Hlapića i slično', kaže nam autor romana.

Ivan Ott trenutno radi na povijesnom romanu Hrvatski dvor u Nürtingenu. To je istinita priča o hrvatskom vojniku plaćeniku Bečkog dvora Rošiću, koji je u Njemačkoj ratovao u Tridesetogodišnjem ratu, osvajao i osvojio grad Nürtingen i kasnije oženio otetu djevojku njemačkog gradonačelnika tog grada. Poslije rata doselio se u taj württemberški grad, postao bogat i ugledan njemački građanin sa velikim i poznatim potomstvom koji su tamo kroz četiri stoljeća živjeli i spominjali se do današnjeg dana. Hrvatski dvor iz tog doba još i danas postoji.

Iz tiska izašla još dva romana

Publicist Ivan Ott (Zagreb, 24. srpnja 1934.) piše na hrvatskom, slovenskom, njemačkom i francuskom. Nagrađivan je za kratke priče. U književnost je uplovio povijesno-autobiografskim romanom 'Ukradeno djetinjstvo - Bleiburg, tragedija koja ne prestaje boljeti', po kojoj su Slovenci snimili nagrađivani dokumentarni film 'Otroci i Petrička'.

'Napokon je iz tiska izašao i moj najavljeni povijesni roman 'Teharje – predvorje pakla' i 'Ratne priče' Teharje ima 223, a Ratne priče 169 stranica. Obje knjige imaju obilje foto-slika i pisane su po istinitim događajima. U Teharju je predgovor, kojeg je napisao novinar i književnik Stjepan Šulek, čiji ste tekst već objavili u CroExpressu, a u Ratnim pričama je pogovor je napisao Rudolf Čurković kojeg ja osobno ne poznajem. On je u tom tekstu napisao opširnu znanstvenu raspravu o istini i prikrivenoj istini koju pišu povjesničari ratnih pobjednika. Naslovnice su ukusno stilizirane. Općenito, obje se knjige mogu lijepo čitati, pa se nadam da će imati brojnu čitalačku publiku. O promociji ću kasnije odlučiti. U pitanje dolaze Zagreb ili Split', otkriva nam Ott.

Povrh toga, iz Beča je dobio ponudu da pristupi u jedno renomirano književno društvo koje objavljuje djela svojih članova u svom književnom listu na njemačkom i materinskom jeziku. 

'Na info-stranici prvih pisaca za djecu u Zagrebu, HDKDM, čiji sam ja član od prvog dana osnivanja tog društva, konačno su se udostojili da u popisu svojih članova pod mojim imenom daju opširan životopis i popis svih mojih djela', zaključuje naš sugovornik.

Ulična olimpijada u Zagrebu je Ottov autobiografski roman na 108 stranica o predratnom životu u Zagrebu, o 'uličnim bandama' iz Livadićeve i Ulice Trnskoga, istočno od Kvatrića. Knjigu je ilustrirao Zoran Perdić-Lukačević. 

04.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.