PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.10.2019
tekst
tekst

Kultura

'PRELO KUPI SVAKO MU SE DIVI Nek se znade da Bunjevac živi’

Dužijanca koja je održana u Zagrebu (foto: Dužijanca Facebook)

Dužijanca koja je održana u Zagrebu (foto: Dužijanca Facebook)

Seminar organizira HKPD Matija Gubec u Tavankutu, a na njemu će biti riječi o bunjevačkim plesovima, tamburaškoj tradicijskoj melodiji, tradicijskim instrumentima i vještinama, poput izrade predmeta od slame.

Autor: Hina/CroExpress

Osmi Seminar bunjevačkog stvaralaštva, u čijem će fokusu ove godine biti običaj veliko prelo, održat će se od 8. do 13. srpnja u Tavankutu u Vojvodini.

Seminar organizira HKPD Matija Gubec a na njemu će biti riječi o bunjevačkim plesovima, tamburaškoj tradicijskoj melodiji, tradicijskim instrumentima i vještinama, poput izrade predmeta od slame.

Izvorne oblike bunjevačkih plesova sa osvrtom na tradicijsko i scensko oblačenje, bunjevačku nošnju i pjevanje, tradicijska glazbala sudionicima će približiti voditelj folklornog odjela HKPD Matija Gubec Ivica Dulić, te drugi predavači: teoretičari umjetnosti, etno-muzikolozi, poznavatelji i zaljubljenici u bunjevačko stvaralaštvo vođeni temom ‘Prelo kupi svakomu se divi, nek se znade da Bunjevac živi’ .

Za trajanja seminara svaku će se večer održavati kulturni programi poput tamburaških, folklornih, filmskih večeri.

Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara imaju predviđenu prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame.

Na kraju seminara, 14. srpnja u Tavankutu će se održati žetveni običaj Dužijanca te je to prigoda da zainteresirani u njemu i sudjeluju.

11.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.