PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

24.02.2020
tekst
tekst

Kultura

NAKON DUGIH 79 GODINA U Münchenu izvedena slavna hrvatska opera, Hrvati napunili dvoranu

Foto: HRT

Foto: HRT

U izvedbi Zbora HRT-a.

Br. pregleda: 1265

Autor: CroExpress

U nedjelju, 19. svibnja, s početkom u 19 sati, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) nastupio je u Prinzregententheateru u Münchenu, u ciklusu Nedjeljnih koncerata (Sonntagskonzerte) Radijskog orkestra iz Münchena, s kojim je, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, izveo najslavniju hrvatsku operu – Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca

Bio je ovo prvi put da se ova hrvatska opera izvodi u Münchenu, nakon dugih 79 godina, a Hrvati su gotovo napunili dvoranu.  

Na inicijativu maestra Ivana Repušića, od sezone 2017./2018. šefa dirigenta Radijskog orkestra iz Münchena koji djeluje pri Bavarskom radiju, projekt je zamišljen kao suradnja Bavarskog radija i Hrvatske radiotelevizije te će izvedbu izravno prenositi BR Klassik Bavarskoga radija. 

'Ponosni smo što smo pridobili Zbor HRT-a kao suradnika na ovome projektu. Zajedno s našim maestrom i solistima iz Hrvatske, dobit ćemo autentičnu boju. Radujem se što ću upoznati ovu hrvatsku operu u tako uzornoj interpretaciji. A münchenska publika se veseli umjetnički visokokvalitetnoj i zasigurno emotivnoj večeri!', poručio je direktor Bavarskog radija Martin Wagner uoči izvedbe opere.  

Solisti su bili vrsni hrvatski vokalni umjetnici: nacionalni prvak Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Tomislav Mužek kao Mića / Ero, prvaci Opere HNK-a u Zagrebu Valentina Fijačko Kobić kao Đula i Ljubomir Puškarić kao Mlinar Sima, uz nacionalnog prvaka Ivicu Čikeša u ulozi Gazde Marka i članicu ansambla Nacionalnog kazališta iz Mannheima Jelenu Kordić u ulozi Dome.

20.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.