PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

11.07.2020
tekst
tekst

Kultura

VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA Održane tradicionalne 22. Bogdanovačke folklorne večeri

Foto: FV Bogdanovci

Foto: FV Bogdanovci

KUD 'Seljačka sloga' Bogdanovci djeluje od 1936. godine njegujući izvorni folklor i pjesmu svoga kraja

Br. pregleda: 1611

Autor: CroExpress/ Općina Bogdanovci (S.Đ)

Manifestacija je to koja okuplja njegovatelje izvornog folklora i tradicijskih instrumenata. Osim kulturno-umjetničkih društava iz kontinentalnog dijela Hrvatske, ove su godine nastupili i gosti iz mjesta Turbe pokraj Travnika (BiH) te članovi KUD-a Šid (Srbija).

Sve nazočne pozdravio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, koji je istaknuo kako je izuzetno ponosan što su članovi KUD-a 'Seljačka sloga' sačuvali ovu tradiciju te vrlo uspješno diljem Hrvatske promiču običaje svoga kraja.

'Zaista mi je drago što su ovogodišnje Večeri prenošene uživo preko Youtube platforme, tako da su svi ljubitelji izvornog folklora mogli uživati u pjesmama i plesovima.' – istaknuo je načelnik općine Bogdanovci – Marko Barun. Svi posjetitelji Bogdanovaca su, osim folklora, mogli posjetiti i Sajam domaćih rukotvorina, uz degustaciju tradicijskih jela i pića, kao i uživati u vožnji fijakerom.

'Posebno nas veseli činjenica kako je našu manifestaciju posjetio župan Galić, ali i činjenica da su svi iseljenici mogli pratiti izravan prijenos sa Večeri. Osim domaćih KUD-ova, ugostili smo i goste iz BiH i Srbije, koji također njeguju izvorni folklor svog zavičaja.' – naglasio je u pozdravnom govoru predsjednik KUD-a 'Seljačka sloga', Tihomir Tadijanović. Nakon službenog dijela, sve prisutne je, uz zajedničku večeru, zabavljao tamburaški sastav 'Duša bećarska'.KUD 'Seljačka sloga' Bogdanovci djeluje od 1936.g. njegujući izvorni folklor i pjesmu svoga kraja. Gostovali su na svim značajnijim smotrama, na kojima su se predstavili kolima i pjesmom svoga sela te prikazali tradicijske običaje . Društvo je u Domovinskom ratu pretrpjelo velike gubitke, potpuno su uništene narodne nošnje, instrumenti, kao i sve potrebno za rad jednog kulturno-umjetničkog društva .

Od povratka u selo, članovi KUD-a neumorno rade te obnavljaju nošnje i predstavljaju svoj kraj širom Lijepe naše, ali i izvan granica države. Društvo danas broji 60-ak aktivnih članova u nekoliko skupina: odrasla, dječja, tamburaška i ona tradicijskih instrumenata. Organizatori su tradicionalnih 'Folklornih večeri', 'Korizme u Bogdanovci' i 'Šokačke večere'.

16.06.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.