PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.07.2020
tekst
tekst

Kultura

NA PONOS IMOTSKOG I VRGORCA Kantanje uvršteno uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kantanje je specifična vrsta glazbovanja – arhaičan glazbeni fenomen 'pjevanja' Gospina plača.

Br. pregleda: 1634

Autor: CroExpress

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo je kantanje Gospina plača u Imotskoj i Vrgoračkoj krajini na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, javlja Dalmacija danas.  

Ovu odluku donijelo je Stručno povjerenstvo za utvrđivanje kulturnih dobara Republike Hrvatske, na sjednici održanoj u srijedu, na prijedlog Konzervatorskoga odjela u Imotskom. 

Ukupan broj kantača, koji su u obvezi čuvanja i razvijanja ovoga fenomena jest 386, a kantanje je zabilježeno u imotskim župama Runovići, Zmijavci, Podbablje, Poljica, Zagvozd, Slivno, Vinjani, Krstatice i Župa Biokovska te u vrgoračkim župama Rašćane, Poljica Kozička i Kozica. 

Kantanje je specifična vrsta glazbovanja – arhaičan glazbeni fenomen 'pjevanja' Gospina plača u određenim župama Imotske krajine te je važan dio njihova kulturnog identiteta. Sastavni je segment života čovjeka Imotske krajine i cijele društvene zajednice, koji se usmenom predajom, unatrag nekoliko stoljeća, prenosi s generacije na generaciju. 

Ono je važni i integralni dio religijskog života; svoju kulminaciju doživljava na Veliki petak, u procesijama koje su od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati poznate i prakticirane u svim selima Imotske krajine.

18.06.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.