Autor: CroExpress
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo je kantanje Gospina plača u Imotskoj i Vrgoračkoj krajini na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, javlja Dalmacija danas.  
Ovu odluku donijelo je Stručno povjerenstvo za utvrđivanje kulturnih dobara Republike Hrvatske, na sjednici održanoj u srijedu, na prijedlog Konzervatorskoga odjela u Imotskom. 
Ukupan broj kantača, koji su u obvezi čuvanja i razvijanja ovoga fenomena jest 386, a kantanje je zabilježeno u imotskim župama Runovići, Zmijavci, Podbablje, Poljica, Zagvozd, Slivno, Vinjani, Krstatice i Župa Biokovska te u vrgoračkim župama Rašćane, Poljica Kozička i Kozica. 
Kantanje je specifična vrsta glazbovanja – arhaičan glazbeni fenomen ‘pjevanja’ Gospina plača u određenim župama Imotske krajine te je važan dio njihova kulturnog identiteta. Sastavni je segment života čovjeka Imotske krajine i cijele društvene zajednice, koji se usmenom predajom, unatrag nekoliko stoljeća, prenosi s generacije na generaciju. 
Ono je važni i integralni dio religijskog života; svoju kulminaciju doživljava na Veliki petak, u procesijama koje su od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati poznate i prakticirane u svim selima Imotske krajine.

Datum objave: 18.06.2019.