Autor: CroExpress/Glas Hrvatske
U sjedištu Hrvatskog kulturnog centra u argentinskome gradu Rosariju Gradsko vijeće iskazalo je počast i dodijelilo povelju članovima omladinskoga Hrvatskog folklornog društva ‘Velebit’, osnovanoga 1996. godine, javlja Glas Hrvatske.  
Predsjednica Hrvatskog kulturnog centra Ana Paula Covacevich izrazila je zahvalnost gradskim vijećnicima na svečanosti održanoj u povodu dodjele počasne povelje Hrvatskom folklornom društvu u gradu Rosariju te objasnila pojedina obilježja hrvatskih plesova koreografije koje su tom prilikom izveli članovi Društva ‘Velebit’. 
Bivši predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Jorge Milicich održao je izlaganje o povijesti te ustanove, prisjećajući se dolaska imigranata na kraju 19. i početkom 20. stoljeća. Na kraju priredbe održana je degustacija tipičnih hrvatskih kolača i deserta. 
Ruben Belli Bosicovich, supredsjedatelj ansambla hrvatskih plesova Velebit predstavljajući društvo ‘Velebit’ rekao je: 
‘Dobili smo povelju Gradskoga vijeća Rosarija. Ovakva motivacija je vrlo važna za nas, jer Grad podržava sve plesne skupine i sve kulture. Društvo ‘Velebit’ osnovano je 1996. godine. Od tada smo imali više seminara hrvatskih stručnjaka koji su dolazili u Argentinu. Isto tako, nekoliko naših članova je otputovalo u Hrvatsku kako bi tamo pohađale tečajeve. Ta su znanja zatim prenijelI članovima našega društva. Osobno sam počeo plesati 2002. godine u seniorskoj skupini, a prije toga sam plesao u omladinskoj grupi. Ansambl ‘Velebit’ je proputovao cijelu zemlju, pokazujući hrvatsku kulturu diljem Argentine.’
Supredsjedatelj ansambla hrvatskih plesova ‘Velebit’ ističe da se u gradu Rosariju također se svake godine organizira jedan slavenski festival: 
‘Na tome festivalu sudjeluju i druge slavenske institucije i on je veoma zanimljiv. Uz to, prije 2 godine smo organizirali susret hrvatskih plesova na kojemu su sudjelovale skupine iz različitih krajeva zemlje, a među njima nekoliko iz Buenos Airesa, Cordobe i drugih gradova. Bilo je nekoliko skupina plesača, a došli su i pjevači. Mogu reći da je to bilo vrlo lijepo iskustvo.’
‘U Rosariju svake godine imamo također nacionalnu proslavu stranih zajednica. Radi se o velikoj svečanosti, najvećoj u Argentini i jednoj od najvećih u Latinskoj Americi. Imamo veliku pozornicu na kojoj svaka skupina pokazuje svoju kulturu tijekom 20 minuta koliko ima na raspolaganju. Svaka zajednica ima jedan štand na kojemu dobiva prostor za promidžbu kulture, kuhinje svoje zemlje te pozornicu za zbor, orkestar i za plesne nastupe’, objašnjava Bosicovich, dodajući da u okviru Hrvatskog kulturnog centra djeluje orkestar Zagreb te da imaju i grupu plesova za djecu ‘Pupoljak’ čiji je on voditelj. 
‘Što se tiče narodnih plesova, izvodimo ih iz različitih krajeva Hrvatske, iz Međimurja, Prigorja, Zagorja, Splita, Korčule… Ustvari obuhvaćamo više regija, uvijek poštujujući značajke svakoga mjesta, korake, koreografije. U tom smislu mi smo veoma brižljivi kako ne bismo miješali jednu regiju s drugom’, dodaje.  
‘Iako je nekoliko članova grupe već otputovalo u Hrvatsku kako bi upoznali zemlju, bilo bi dobro da u budućnosti možemo ići kao grupa ili barem nekoliko nas, kako je to bilo prije, da možemo pohađati seminare i usavršiti neke nove plesove’, zaključuje Bosicovich.

Datum objave: 21.06.2019.