Autor: CroExpress
Svečanim mimohodom sudionika središtem grada, u nazočnosti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u Đakovu je u nedjelju započeo središnji program tradicionalne manifestacije izvornog narodnog folklora – 53. ‘Đakovačkih vezova’, koja se održava od 21. lipnja do 07. srpnja.  
U svečanoj povorci sudjelovali su članovi 61 folklorne skupine, s oko 2.500 sudionka, iz Hrvatske i svijeta, sa svatovskim zapregama i jahačima
Uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović mimohodu su nazočili i predstavnici županijske i đakovačke gradske vlasti te brojni Đakovčani i posjetitelji. 
Među mnogobrojnim kulturnim društvima Đakovom su prošetala i hrvatska kulturno-folklorna društva iz iseljeništva
‘Naše društvo ovo čeka već 40 godina. Ponosni smo, emocije su jake. Zaista smo sretni da smo u Đakovu ‘, ispričala je jedna od sudionica mimohoda, Suzi Horvat iz Australije, a prenosi Glas Hrvatske
U Đakovu su svoje narodne nošnje predstavili i Hrvati iz Bosne i Hercegovine
‘Našu hrvatsku tradiciju čuvamo i izvan domovine. Družimo se, pjevamo, zabavljamo i jednostavno u tome uživamo’, rekla je Nevena Trifunović iz Kaknja.  
Grabar-Kitarović je bila i na svetoj misi u đakovačkoj katedrali Sv. Petra, a potom se u nadbiskupijskom Uredu sastala s đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr. Đurom Hranićem i lokalnim dužnosnicima. Upitana za impresije o priredbi predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da su ‘Đakovački vezovi’ prekrasni. 
‘Toliko godina održavati kulturnu tradiciju i narodnu baštinu, to je za svaku pohvalu. Uživala sam u svakoj folklornoj skupini, bilo je vrlo veselo, i tako bi i trebalo biti. Zahvaljujem svim stanovnicima Đakova i svim sudionicima ‘Đakovačkih vezova’, na kojima se okupilo oko 30 tisuća ljudi, na iznimno srdačnom dočeku i prekrasnoj atmosferi’, rekla je predsjednica.

Datum objave: 08.07.2019.