Autor: Hina

Predstava ‘Tri zime’, po tekstu nagrađivane hrvatske dramatičarke s londonskom adresom Tene Štivičić, premijerno će biti izvedena 3. rujna u kazalištu Bungakuza u Tokiju. Time će četiri ženska središnja lika drame koja se bavi različitim razdobljima hrvatske recentne povijesti prvi put zaživjeti u Japanu, stoji u priopćenju njezina hrvatskog nakladnika Hena com.

Komad praizveden 2014. u kazalištu National Theatre u Londonu i sljedeće godine nagrađen nagradom The Susan Smith Blackburn Prize, u Hrvatskoj je premijeru imao 2016. u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u režiji Ivice Buljana.

Tri zime iz naslova odnose se na zime 1945., 1990. i 2011., zime važnih prijelomnih trenutaka u povijesti Hrvatske, neuralgičnih točaka koje su obilježile prostor u kojemu živimo: početaka nove socijalističke Jugoslavije, vremena uoči Domovinskog rata te novog doba moderne Hrvatske uoči ulaska u Europsku uniju.
Protagonisti ove iskrene, gotovo dokumentarne priče su žene. Kroz četiri naraštaja žena Štivičić vješto plete koloplet povijesti ženske emancipacije na našim prostorima.
‘U zadnjih stotinu godina, došlo je do značajnih promjena u načinu na koji se društvo odnosi prema ženama – od vjerovanja da obrazovanje nije za žene, došli smo do toga da obrazovanje smatramo važnijim od ičega. Danas, kada je ekonomska moć središnja nit vodilja razvoja suvremenih društava, koja bi bila definicija ženske sreće?’, stoji u najavi predstave kazališta Bungakuza.

Prva japanska produkcija teksta suvremene hrvatske dramatičarke bavi se pitanjem – što se za žene promijenilo, a što nije, te je li uopće moguća socijalna ravnoteža koja bi zadovoljila i potrebu žena za ostvarenjem osobne sreće i njihovu želju za srećom svoje obitelji?

‘Prilično žestok tekst hrvatske dramatičarke, ‘Tri zime’ bave se problemima modernoga društva promatrajući stanje svijeta iz ženske perspektive. Priča o četiri generacije jedne obitelji istodobno je i obiteljska drama, i priča o jednoj zemlji i jednome planetu koji zovemo Zemlja. Promatrajući te žene kako se muče zaštititi svoje voljene i istodobno pokušavaju preuzeti odgovornost za vlastite postupke trebalo bi nam svima biti poticaj za promišljanje vječne teme – kako živjeti vlastiti život?’, ističe se u najavi.

Kazalište Bungakuza jedno je od najstarijih u Japanu. Godine 1937. osnovali su ga japanski književni velikani Mantaro Kubota i Kunio Kishida. Režiju japanske ‘Tri zime’ potpisuje Yuko Matsumoto, redateljica poznata po nizu kontroverznih ostvarenja u kojima se bavi međukulturalnim sukobima, postavljenim također u kazalištu Bungakuza Atelier Showcase.

‘Tri zime’ su dosad, osim u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, izvedene i u Sloveniji, Njemačkoj i Estoniji, a prevedene su i na poljski, slovački, francuski, danski, španjolski te katalonski.

Datum objave: 24.08.2019.