Autor: Goran Filipović

U okviru obilježavanja pedesete obljetnice osnivanja Hrvatske katoličke zajednice Darmstadtu, u tom gradu održani su i ‘Dani hrvatskoga filma’. U suradnji s kinom Kinopolis programmkino rex i Hrvatskom maticom iseljenika prikazana su četiri hrvatska filma različitih žanrova.

Filmski dani otvoreni su sjajnom komedijom ‘Sve najbolje’ Snježane Tribuson u kojoj se isprepliće niz komičnih ljubavnih (ne)zgoda, a u glavnim ulogama briljiraju Ksenija Marinković i Goran Navojec. Odlično je prihvaćena i drama ‘Imena višnje’ koja govori o univerzalnoj ljubavi, ljudskoj toplini i nedaćama starijeg bračnog para koji su pod redateljskom palicom Branka Schmidta utjelovili Ivo Gregurević i Nada Đurevska.

Dokumentarac ‘Sve je bio dobar san’ o vukovarskom heroju Jean-Michelu Nicolieru potresla je gledatelje u kino dvorani u Darmstadtu. Priča redatelja Branka Ištvančića proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja još uvijek traga za posmrtnim ostacima svojega sina.

Dani hrvatskoga filma u Darmstadtu zaključeni su izvanrednim igranim filmom ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’ redatelja Silvija Petranovića koji su pratila mnoga djeca sa svojim roditeljima. U ovom najgledanijem dječjem igranom filmu u Hrvatskoj posebno su impresionirali mladi glumci Mile Biljanović kao šegrt Hlapić i Ela Lulić u ulozi Gite.

Direktor programmkino rex Marcel Kurth izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom katoličkom zajednicom Darmstadt koja je započeta još prije pet godina sličnim projektom. ‘Jedna od naših programskih smjernica je prikazivanje filmova iz zemalja koje su u svijetu kina manje eksponirane. U Hrvatskoj ima odličnih filmova, to se moglo vidjeti i ove godine’, naglasio je Kurth.

Organizacija ‘Dana hrvatskog filma’ u Darmstadtu ne bi bila moguća bez svesrdne pomoći Hrvatske matice iseljenika, jednog od pokrovitelja cjelogodišnje priredbe ‘Godina hrvatske kulture 2019. u Darmstadtu’, a osobito Odjela za kulturu i Nives Antoljak. Dani hrvatskog filma središnji su dio kulturnog programa u Darmstadtu koji će biti zaključen prikazivanjem filma ‘Mary’s Land’ s tematikom Međugorja te velikom svečanom akademijom 30. studenog i 1. prosinca 2019.

Datum objave: 24.09.2019.