Autor: CroExpress/Hina

Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932. godine.
Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Početkom pedesetih studirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, te radio na filmu, isprva kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent u ukupno više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova.

Među filmovima na kojima je radio ističu se ‘Limeni bubanj’ V. Schlöndorffa iz 1979. i ‘Sofijin izbor’ A. J. Pakule iz 1982. Nakon rada na seriji ‘Vjetrovi rata’ (1983.) odlazi u SAD gdje za televizijsku seriju ‘Ratovi za drogu: priča Camarena’ (1990.) dobio nagradu Emmy.

Oscara je dobio za filmove ‘Schihdlerova lista’ Stevena Spielberga (1993.) i ‘Gladijator’ Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.

U njegovoj bogatoj biografiji ističu se i ‘Pad crnog jastreba’ (2001.), ‘Kraljevstvo nebesko’ (2005.), ‘Dobra godina’ (2006.), ‘Američki gangster’ (2007.) i ‘In Between Engagements’ (2014.)

Prije deset godina Lustig se odlučio vratiti u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma.

Ove je godine proglašen počasnim građaninom grada Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.

‘Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da – ako preživim – pričam kako je bilo’, rekao je Lustig kada je kao najbolji producent nagrađen Oscarom za Schindlerovu listu.

Datum objave: 14.11.2019.