PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

01.06.2020
tekst
tekst

Kultura

U HRVATSKOJ MATICI ISELJENIKA Svečano predstavljanje knjige 'Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja'

Foto: screenshot/naslovnica knjige

Foto: screenshot/naslovnica knjige

Br. pregleda: 1516

CroExpress

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati vas na svečano predstavljanje knjige 'Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja' priređivača i autora Milana Puha u srijedu 29. siječnja 2020. s početkom u 13 sati koje će se održati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz autora i priređivača dr. sc. Milana Puha, Puljanina s višegodišnjom brazilskom adresom, knjigu će predstaviti ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić te istaknuti znanstvenici dr. sc. Darjan Godić i dr. sc. Mario Jareb s Instituta za suvremenu hrvatsku povijest Sveučilišta u Zagrebu. Prigodni glazbeni program izvest će kantautorica Elis Lovrić.

Moderatorica je Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI.

O knjizi, knjižnoj seriji i projektu 'Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil':

Knjiga 'Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja' četvrta je i posljednja publikacija u sklopu višegodišnjeg složenog istraživačkog projekta 'Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil' u kojoj se obrađuje dugo zapostavljana tema hrvatskog iseljeništva u toj najvećoj južnoameričkoj državi. Knjiga je pisana na portugalskome i hrvatskome jeziku i opseže čak 740 stranica koje donose niz novih informacija o doprinosu i značaju Hrvata kako domicilnoj sredini tako i samoj iseljeničkoj zajednici te matičnoj zemlji i to s fascinantnim pojedinačnim primjerima. Opsežna knjiga je nastala pod vodstvom profesora Milana Puha i uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te Hrvatskog doma Croatia Sacra Paulistana u jedanaestmilijunskome São Paulu.

Finale složenog istraživačkog projekta hrvatskog iseljeništva u Brazilu, slijedom sadržaja četvrte knjige, na tribini će uz ugledne znanstvenika iz Instituta za suvremenu hrvatsku povijest slikom i riječju predstaviti mladi istraživač Milan Puh posvećen ovom projektu od 2015. godine. Tako će publika imati priliku saznati što su naraštaji Hrvata radili u ovoj 200 milijunskoj zemlji u posljednjih 70 godina te koje rezultate ova publikacija i cjelokupni projekt donose, uključujući personarij Male enciklopedije Hrvata u Brazilu, uz niz novih mogućnosti povezivanja dviju udaljenih država.

Podsjetimo, lani smo u ovo doba u Matici predstavili prve tri knjige iz ovog brazilsko-hrvatskoga projekta priređivača Milana Puha: 'Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju'; 'Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja' i 'Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja'.

Sažeto, knjižni niz od četiri opsežne dvojezične knjige obrađuje fenomen migracija Hrvata u Južnu Ameriku s naglaskom na socijalne, gospodarske i političke izazove kroz prošlost i sadašnjost hrvatske zajednice u Brazilu. Hrvatska zajednica u toj najmnogoljudnijoj zemlji Latinske Amerike danas ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Milan Puh
je profesor portugalskoga i hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Parana na znanstvenom projektu 'Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija'. Voditelj je ovog uspješno finaliziranog istraživačkog projekta 'Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil' od godine 2015.

S velikim veseljem, možemo najaviti da je Milan Puh ishodio odobrenje (slobodnog) tečaja hrvatskog jezika na njegovu Sveučilištu u São Paulu kojeg će voditi od početka ove godine. Taj sveučilišni tečaj, prvi te vrste u Brazilu, će se vjerujemo dobro razvijati.

Radujemo se vašemu dolasku!

27.01.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.