U nedjelju, 30. lipnja, u Mostaru je održana Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH. Devet kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva BiH od Save do mora predstavilo je bogatstvo nošnji, pjesme i plesova hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Organizator smotre je Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH, a suorganizator Hrvatska kulturna zajednica u FBiH.

Smotra izvornog hrvatskog folklora je ocjenjivačkog karaktera i ovogodišnju stručnu komisiju činili su Vidoslav Bagur, prof., Branka Vidović, prof. i Svjetlana Bajić, dipl. etnolog, renomirani folkloristi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi. 

Sudionici koje su ocjenjivali bili su HKUD Fra Jozo Križić (Roško Polje),  HKUD Paklarevo (Travnik), KUD Mokro (Široki Brijeg), HKD Napredak (Odžak), HKUD Seljačka sloga Trebižat (Čapljina), HKUD Višići (Čapljina), HKUD Zora Struge/Gorica (Čapljina), HKD Napredak (Vitez), KUD Tribanj (Livno) te KUD Lipovac iz Generalskog Stola   kao gosti iz Hrvatske putem suradnje s Hrvatskim saborom kulture iz Zagreba.

Vedran Vidović, predsjednik UHAKUD BiH iznimno je zadovoljan ovogodišnjom Smotrom. Ponosan je na očuvanje kulturnog identiteta hrvatskog naroda u izvornom obliku, čemu zasigurno pridonose i manifestacije poput ove. Naša nematerijalna kulturna baština je jedno veliko bogatstvo koje amaterska društva čuvaju od zaborava, u čemu smo dužni pomoći im i poticati ih, prenosi Glas Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 01.07.2024.