Uz božićnu jelku gotovo je neizostavan ukras doma za blagdane, ali mnogi ne znaju kako joj produljiti život. Donosimo vam priču i savjete o Božićnoj zvijezdi!

Božićna zvijezda postala je neizostavni cvijet u prosincu. Krasi dom svojim lijepim, najčešće crvenim listovima i stvara još ljepši božićni ugođaj.

Ova osjetljiva biljka pronađena je u Meksiku, davne 1834. godine, a stara meksička legenda kaže da je prva Božićna zvijezda nastala iz molitve seoske dječice.

Djevojčica Marija i njezin brat Pablo bili su toliko siromašni da nisu mogli kupiti dar malom Isusu. Na Badnjak, na putu u crkvu, ubrali su buket poljskog bilja umjesto dara. Kad su ubrane biljke stavljali oko jaslica, nekim čudom njihovi zeleni listovi pretvorili su se u sjajno crvene latice.

Savjeti za održavanje

Prilikom kupnje izaberite čvrstu Božićnu zvijezdu, bez žutog lišća, s nekoliko otvorenih cvjetova, dok joj ostali još trebaju biti u pupu. Biljka ne podnosi hladnoću, stoga oprezno kada ju nosite doma iz trgovine. Dobro je zamotajte.

Smjestite je na sunčano mjesto, ali ne izlagati direktnome suncu. Idealna temperatura za ovaj cvijet je od 12 do 15 stupnjeva Celzijusa.

Zalijevanje treba biti umjereno tako da zemlja bude vlažna ali ne i stalno mokra. Između dva obilna zalijevanja pustite da se zemlja osuši. Lončanicu stavite na podložak, a u podložak prije smjestite pijesak ili mahovinu što joj osigurava vlažnost zraka. Vlažnost zraka vrlo je bitna za vitalnost biljke. Stoga biljku treba povremeno orošavati, ali smo list.

Ako listovi vaše biljke požute, počnu opadati ili se osuše, razlog je visoka temperatura u prostoriji, suh zrak ili nedostatak svjetla. Biljka ne smije biti ni na propuhu.

Napomena: Biljka je otrovna, tj. otrovan je njezin sok koji sliči mlijeku, a koji počne curiti ako dođe do oštećenja nekog dijela biljke.


Autor: CroExpress/Cvijet.info Datum objave: 21.12.2021.