Župa Čuklić proslavila je svog zaštitnika, svetog Antu Padovanskog, pod duhovnim vodstvom bosanskog franjevca, dr. fra Drage Bojića.

Održana je trodnevna priprava održana uoči svetkovine, a na sam dan svetkovine sv. Ante, fra Drago je predvodio tri svete mise. Kao što je tradicija, veliki broj vjernika iz livanjskog kraja okupio se u Čukliću kako bi proslavili ovaj važan blagdan.

Livnjaci u Župi Čuklić proslavili blagdan sv. Ante
Foto: Župa sv. Ante Padovanskog Čuklić

Fra Drago je u svojim propovijedima uputio poruke ohrabrenja i evanđeoske nade hodočasnicima i štovateljima sv. Ante u izazovnim vremenima modernog života. Naglasio je važnost tradicionalnog načina života te pozvao okupljene da cijene i njeguju duhovnost koju su naslijedili od svojih predaka. Istaknuo je vrijednost jednostavnosti, skromnosti i poniznosti te potaknuo vjernike da svoju vjeru istaknu kroz svakodnevno življenje.

Livnjaci u Župi Čuklić proslavili blagdan sv. Ante
Foto: Župa sv. Ante Padovanskog Čuklić

Tijekom trodnevnice, veliki broj ljudi iz cijelog livanjskog kraja hodočastio je pješice kako bi se poklonio svetom Anti i zamolio za zagovor u različitim nakanama. Fra Drago je prenio riječi svetog Ante: “Slijedi me! – poziva Isus – jer ja poznajem dobar put kojim ću te voditi. Samo je put poniznosti put mudrosti. Svaki drugi put je put ludosti, jer je put oholosti i propasti.”

Na kraju mise, vidjeli smo prekrasan prizor tradicionalnog blagoslova djece. Mali Livnjaci i Livanjke su se okupili pred oltarom kako bi fra Drago zazvao Božji blagoslov po zagovoru svetog Ante na njih i njihove obitelji. Iako je livanjski kraj poznat po iseljavanju, ulice i sela su sve prazniji i pustiji, no unatoč tome, okupljanje u Čukliću pokazuje da Livno i dalje živi i da još uvijek vjeruje i nada se boljem sutra uz zagovor svog dragog sveca, svetog Ante Padovanskog.

Livnjaci u Župi Čuklić proslavili blagdan sv. Ante
Foto: Župa sv. Ante Padovanskog Čuklić

Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 14.06.2023.