Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss izjavila je u četvrtak u Sarajevu da njena zemlja želi biti predvodnicom napora za očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu te da će se suprotstaviti utjecaju Rusije u toj regiji.

Truss je boravila u službenom posjetu BiH, a nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković novinarima je izjavila kako želi da Britanija bude predvodnica u osiguravanju mira kako se zločini poput opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici nikada više ne bi mogli ponoviti.

Najavila je posebni paket financijske potpore zapadnom Balkanu od 100 milijuna dolara do 2025. godine čiji je cilj pomoći ekonomski napredak a time i stabilnost regije, a upozorila je i na opasnost koju nosi rat u Ukrajini.

“Prijetnje Rusije povratkom u mračne dane moraju biti zaustavljene”, kazala je Truss dodajući kako je jasno vidljivo i rusko miješanje u unutarnje poslove BiH.

Istaknula je kako je sada najvažnije pomoći Ukrajini a ujedno biti siguran da će Putin izgubiti rat kojega je započeo te da Rusija biše nikada neće moći predstavljati prijetnju miru.

“Pomoći ćemo im ne tako što ćemo se dodvoravati Putinu”, kazala je Truss dodajući kako je Ukrajini uz pomoć u oružju potreban i novi Marshallov plan za obnovu.

Strašnim je ocijenila pokušaj Rusije da glad koristi kao oružje te je poručila kako Putin mora ukinuti blokadu izvoza ukrajinskog žita kao i da ne dolazi u obzir bilo kakvo ukidanje sankcija Rusiji ili “dodvoravanje koje bi Putina učinilo jačim”.

Velika Britanija, kako je kazala Truss, ostaje opredijeljena podržati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu i suprotstaviti se malignom utjecaju Rusije u toj regiji.

Vlada Borisa Johnsona uvela je ranije ove godine sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović označivši ih odgovornima za provedbu politike kojom se podriva Daytonski sporazum i prijeti secesijom RS.

Truss je u četvrtak rekla kako će se s takvim kaznenim mjerama nastaviti protiv svih onih koji podrivaju mir i stabilnost u BiH. 

Kazala je i kako se izbori u listopadu motraju održati po postojećim pravilima

Ministrica Turković izjavila je da je regija zapadnog Balkana na važnoj prekretnici između napreka ka članstvu u euroatlantskim integracijama i destablizacije cijele Europe.

Kazala je kako definitivno postoji opasnost od prelijevanje sukoba u Ukrajini na regiju, a stanje dodatno kompliciraju blokade unutar BiH kao i secesionistički planovi vlasti u RS.

“Suočavamo se s daljim pogoršanjem političke situacije”, upozorila je Turković dodajući kako BiH stoga danas treba odlučnu potporu prijatelja iz međunarodne zajednice, uključujući dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 26.05.2022.