Pred štovateljima kotorskog patrona svetog Tripuna, Josip Vukašinović iz Kotora nastupio je kao Mali admiral Bokeljske mornarice, izgovarajući pohvale svetom Tripunu, tzv. Lode. Lode su izgovorene po 1215. put, točno u podne.

Nakon podizanja svečevog stijega, uz pratnju Gradske muzike Kotor, koja je svirala Kolo sv. Tripuna, okupljeni su se vjernici uputili u katedralu te je održana molitva i otpjevan himan pred svečevom relikvijom – Slavnom glavom, kojoj su se vjernici poklonili.

Duhovna priprema – trodnevnica bit će od utorka, 30. siječnja do četvrtka, 1. veljače u 18 sati u katedrali. Uoči liturgijskog datuma svetkovine, na Kandeloru (Svijećnicu), prijenos relikvijara, svečana pjevana Večernja i Služba čitanja s kađenjem svetih moći u 18 sati, a u subotu, 3. veljače slavit će se dvije svete mise u 10 i 18 h, večernju misu predslavi apostolski upravitelj kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski.

Vanjska proslava bit će u nedjelju, 4. veljače, a tom prigodom svečanu pontifikalnu misu predslavi mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup. Prije mise Bokeljska mornarica pleše Kolo sv. Tripuna, a nakon mise slijedi procesija s relikvijama ulicama grada. Svi detalji Tripundanskih svečanosti nalaze se na plakatu, prenosi Glas Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 31.01.2024.