Mađarska će otvoriti terase kada cijepi 3,5 milijuna ili polovicu stanovništva što se očekuje idući tjedan, objavio je premijer Viktor Orban u srijedu, a otvaranje terasa i sportskih natjecanja s gledateljima najavila je i Švicarska, dok granice otvaraju Belgija i Izrael.

Mađarska je počela postupno otvarati trgovine i neke usluge nakon što je prošli tjedan cjepivo primila trećina populacije. S obzirom na bolnice pretrpane covid pacijentima, liječnička komora taj je potez ocijenila preuranjenim, objavio je Reuters.

Orban, koji hoda po tankoj žici između rekordnih brojeva zaraženih i pritiska da otvori gospodarstvo, objavio je ublažavanje mjera, uključujući otvaranje restorana.

“Želimo dio naših starih života natrag”, objavio je Orban na Facebooku.

Orban je također rekao da bi se postupno mogle otvoriti i škole, a vrtići sigurno od idućeg ponedjeljka.

U otvaranje ide i Švicarska

Uz otvaranje terasa restorana i gledatelje na sportskim natjecanjima, švicarska vlada je objavila i da će od 19. travnja otvoriti kina, kazališta i koncertne dvorane, iako će posjetitelji morati nositi maske i držati distancu.

Sveučilišta i druge obrazovne ustanove za odrasle će moći održavati nastavu uživo uz smanjeni kapacitet.

Ublažavanje mjera dolazi unatoč tome što je epidemiološka situacija i dalje krhka te se pogoršala posljednjih dana.

“Iako je situacija nestabilna, daljnje otvaranje je Saveznom vijeću prihvatljivo”, priopćila je vlada.

Švicarski stav suprotan je susjednoj Njemačkoj gdje kancelarka Angela Merkel traži od parlamenta privremene ovlasti koje bi joj omogućile da uvede zatvaranje u područjima s visokom incidencijom koronavirusa.

Belgija planira otvoriti granice

“Belgija, u kojoj je prelazak granice u turističke ili neke druge svrhe koje nisu nužne bio zabranjen od kraja siječnja, ponovno od ponedjeljka vraća tu mogućnost”, rekao je premijer Alexander De Croo, a prenosi AFP.

Zabrana putovanja u EU ukida se s nedjeljom navečer, ali putovanja se i dalje ne preporučuju, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Za putovanja izvan EU pravila se ne mijenjaju.

Sada će belgijski građani moći putovati u zemlje EU, ali uz striktno praćenje po povratku, što znači da će, ako se vraćaju iz “crvene zone”, morati napraviti test prvi i sedmi dan po povratku te biti u izolaciji.

Belgija će također od 8. svibnja omogućiti otvaranje terasa barova i restorana, prvi put u šest mjeseci.

De Croo je rekao da vlada zauzima oprezan pristup jer se “slika pandemije promijenila”. “Ne borimo se protiv istog virusa kao i prije godinu dana. Virus i njegove varijante su zarazniji i agresivniji.”

Nakon mjeseci zabrane putovanja i jedne od najbržih kampanja cijepljenja na svijetu, Izrael sada želi pustiti turiste u zemlju, uz dokaz da su cijepljeni protiv koronavirusa.

Taj plan trebao bi se početi realizirati 23. svibnja.

Izrael na putu prema potpunom otvaranju

Izrael se gotovo potpuno zatvorio nakon izbijanja pandemije, a budući da je turizam važna grana gospodarstva, vlada polako popušta restrikcije nakon znatnog napretka u programu cijepljenja i pada broja novih infekcija i težih slučajeva covida-19.

Društvo se u Izraelu već počelo otvarati i građani koji su dobili dvije doze cjepiva ili oni koji su preboljeli covid-19 mogu u kazališta, muzeje ili hotele.

Neki tvrde da je takva odluka diskriminirajuća prema onima koji su izabrali ne cijepiti se ili onima koji se ne smiju cijepiti iz zdravstvenih razloga.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 14.04.2021.