Na 16. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest,  koji se inače održava u Los Angelesu, a ove godine online, hrvatskoj glumici Mariji Škaričić bit će dodijeljena nagrada Legacy Acting Award, za ulogu u filmu “Mare” Andree Štake.

U raznim sekcijama SEEfesta koji se održava od 28. travnja do 5. svibnja, prikazat će se jedanaest hrvatskih filmova.

Osim Marije Škaričić, Legacy Acting Award osvojila je i srpska glumica Jasna Đuričić za ulogu u filmu “Quo Vadis, Aida?” Jamile Žbanić, koji je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. 

Kako se ističe na festivalskoj stranici,  dvije glumice s bogatim karijerama u svojim rodnim zemljama sjajnom glumom oduzele su svima dah, a Marija Škaričić nagradu dobiva za ulogu u filmu Mare, koji je dobitnik Grand Prix nagrade na 56. švicarskom Solothurner Filmtage festivalu.

Legacy nagrade godišnje se dodjeljuju pojedincima ili organizacijama za poseban doprinos filmskoj zajednici, a virtualno će ju dodijeliti 17. travnja i hrvatskoj nagrađivanoj književnici Dubravki Ugrešić. 

Na festivalu će se, osim filma “Mare”, prikazati još manjinska koprodukcija “Grudi” Marije Perović (hrvatska producentica je Sanja Šamanović, Mitropa) te dokumentarni “Nun of Your Business” Ivane Marinić Kragić, “Nulti krajolik” Brune Pavića te “Ono drugo selo” Jadrana Bobana koji će imati međunarodnu premijeru. 

U programu su i srednjometražni dokumentarni filmovi “70” Nebojše Slijepčevića, koji govori o ansamblu Lado te “Galeb” Ivana Živkovića Žike o brodu Josipa Broza Tita.

Od kratkometražnih radova tu su dokumentarni “Bez lica” Davida Lušičića te animirani “Sve te senzacije u mom trbuhu” Marka Dješke, “Arka” Natka Stipaničeva i “Cockpera” Kate Gugić, izvijestio je HAVC. 

SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.04.2021.