Autor: Stjepan Starčević

Visoki i zgodan mladić Marjan Markić iz Eisenstadta od svoje četvrte godine života voli zabijati golove. Ljubav prema lopti usadio mu je otac koji je također igrao nogomet u nižerazrednom klubu. Marjan je rođen 1990. godine u Brčkom, a u Austriju u Eisenstadt je zbog rata u domovini došao s roditeljima još kao dvogodišnjak. Prošle godine je Marjan proglašen najboljim igračem u 4. Austrijskoj nogometnoj ligi, i najboljim strijelcem s postignutih 28 golova u 28 utakmica.

Dobra igra i golovi privukli su pažnju velikih klubova. Bio je na probi u Linzu, ali je ipak prešao u SC/ESV Parndorf, gdje je nastavio s dobrim igrama i davanjem golova. Trenutno igra u 2. Austrijskoj nogometnoj ligi i vjeruje da će dobrim igrama privući pažnju klubova iz prve austrijske ili njemačke lige. Marjan se rado odazvao pozivu za razgovor za naš list.

Kako si se snašao u novom klubu?

Početak sezone je krenuo iznad mojih očekivanja. U klubu su me jako dobro prihvatili. Trenutno sam drugi strijelac lige. Raduje me da sam tu, vjerujem da je ovo moja odskočna daska za još veći klub.

Je li lakše probiti se do udarne momčadi kao napadač ili kao odbrambeni igrač?

Mislim da je nama ofenzivnim igračima lakše. Naše se greške lakše opraštaju. Mediji više pišu o napadačima, što je i razumljivo jer je nogomet sport koji se igra zbog golova. Napadači su više traženi i njihova se igra više prati.

Imaš li vremena za sebe, za izlaske i djevojke?

Imam djevojku i za nju uvijek nađem vremena. Inače sam potpuno koncentriran na nogomet. Nogomet igram jer ga volim, ne zbog slave i novca. Sretan sam u klubu, atmosfera je dobra. Još uvijek živim kod roditelja. Tu mi je najbolje. Majka, otac i sestra me prate na svaku utakmicu, brat također igra nogomet. Kad sam na pripremama onda sam odvojen od obitelji. To mi teško pada jer sam navikao na punu kuću.

Koji je tvoj tip igrača?

Najviše sam volio gledati Ronalda, dok je još igrao. Trenutno mi se najviše sviđa Modrić, a kao napadač najbolji je Mandžukić. On je baš kompletan igrač. Mislim da pravi napadač mora biti prgav i spreman na sve ako želi da postigne pogodak. Volim davati golove, ali uspjeh cijele ekipe je ipak najvažniji. Volio bih u ovoj sezoni zabiti dvadeset golova, pola sam već postigao. I zaigrati u prvoj austrijskoj ili njemačkoj ligi. Naravno, rado bih igrao i za drugu njemačku ligu, jer je to najbolja druga liga na svijetu.

Rado odlazim u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Godišnje uspijem provesti u domovini jedan do dva tjedna. Želja mi je zaigrati za Hrvatsku, ali ako bih dobio poziv od Austrijskog nogometnog saveza, tada bih dobro razmislio, jer se tako nešto ne odbija lako.

Datum objave: 11.07.2014.