Europsko udruženje komora Eurochambres nedavno je usvojilo novi statut i pravila postupanja koji predviđaju veću zastupljenost žena u predsjedništvu i upravnom odboru te organizacije.

Članovi ove međunarodne organizacije su i Hrvatska gospodarska komora i Austrijska gospodarska komora, čija je potpredsjednica Martha Schultz, ujedno i potpredsjednica Eurochambersa, posjetila Hrvatsku gospodarsku komoru u Zagrebu. Teme susreta s glavnom tajnicom HGK Marinom Rožić bile su između ostalog i položaj žena u komorama te općenito u strukturama gospodarstva, kao i razmjena iskustava po ovom i drugim pitanjima.

Glavna tajnica HGK istaknula je koliki su benefiti za poslovanje ako su žene u upravljačkim strukturama, kao da je pred hrvatskim gospodarstvom još dosta posla po tom pitanju. Naime, u Hrvatskoj je sudjelovanje žena u radnoj snazi jedno od najnižih u EU, prema podacima iz 2019. tek oko 66 posto u radno aktivnom stanovništvu u odnosu na prosjek EU, koji je iste godine iznosio 73 posto.

Potpredsjednica Austrijske gospodarske komore Martha Schultz, koja je također i predsjednica austrijske Udruge žena u gospodarstvu Frau in der Wirtschaft, uspješna poduzetnica, i potpredsjednica europske mreže poslovnih žena, osvrnula se na direktivu EU sa ciljem od 40 posto žena na upravljačkim pozicijama do polovice 2026. godine. Schultz je istaknula da je potrebna znatna promjena pogleda na ovo pitanje i razumijevanja značaja žena u najvišim strukturama kako bismo postigli ovaj cilj.

Inače, žene u EU imaju 13 posto manju plaću od muškaraca, u Hrvatskoj oko 10 posto. Istraživanja pokazuju da, ako je udio žena u odborima tvrtki od 30 do 40 posto, tvrtke imaju veće izglede za bolje financijske rezultate i veći povrat, tu su i bolji ESG rezultati koji se odnose na okoliš i društvo. Zadnje istraživanje iz prosinca 2020. pokazalo je da su u tvrtkama gdje žene imaju 30 posto udjela u odborima, ujedno i snažniji pomaci prema rješavanju posljedica klimatskih promjena i pokretanju inovacija.


Autor: HGK Datum objave: 17.06.2022.