Dvije nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite trebale bi pridonijeti suzbijanju širenja virusa. 

U Hrvatskoj je od danas preporučeno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom kad nije moguće održati fizički razmak od dva metra, a organizatori okupljanja više od 50 osoba morat će za to dobiti dopuštenje županijskih stožera, objavio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Preporuka je da se maske nose i na otvorenom i uvode se tamo gdje se ne može održati razmak, poput čekanja u redovima i drugih situacija gdje nije moguće držati distancu. Danas će ta preporuka ugledati svjetlo dana. Gdje se okuplja više od deset ljudi, trebat će vjerojatno maska, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za novinare.

Načelnik stožera Davor Božinović istaknuo je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što se odnosi na prijevozna sredstva, trgovine, kafiće i restorane, osim dok se jede i pije, zdravstvene ustanove, trgovačka društva, uslužne djelatnosti, kao i na vjernike u zatvorenom prostoru te gledatelje u sportskim dvoranama. 

“Ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom Hrvatskoj iako ona ne odudara od stanja u cijeloj Europi”, poručio je.

Druga mjera koja se uvodi odnosi se na organizatore okupljanja više od 50 osoba. Oni će morati tražiti suglasnost Županijskih stožera Civilne zaštite najkasnije pet dana prije planiranog događaja.

Županijski stožer donijet će odluku sukladno epidemiološkoj situaciji u roku od 48 sati i bez te suglasnosti okupljanje se neće smjeti održati.

Izuzetak su okupljanja koja su obuhvaćena posebnim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poput sportskih natjecanja, vjerskih, umjetničkih događaja, a Capak je rekao i da će na pogrebima biti dopušteno do 50 osoba.

Procjena je da se poštivanjem te dvije nove odluke može smanjiti širenje infekcije s osobe na osobu, istaknuo je Božinović.

Istaknuo je da odluke stupaju na snagu danas, a za sutra se planira set mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata.

U Hrvatskoj je danas 404 hospitaliziranih zaraženih osoba, a  24 ih je na respiratoru, no ministar zdravstva Vili Beroš opovrgnuo je medijske napise da nedostaje liječnika u intenzivnoj skrbi, Istaknuo je da ih je u Hrvatskoj 917 i da je taj broj za sada dovoljan. 

Capak je rekao da još nije donesena odluka o skraćivanju samoizolacije s 14 na 10 dana, ali i dodao da se taj prijedlog razmatra.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 12.10.2020.