Mate Ćapin je rođeni Šveđanin, no Hrvat po odgoju i podrijetlu. Taman kada je počinjao rat u Hrvatskoj, on je odslužio vojni rok u Švedskoj i kao obučeni dočasnik stigao u napadnutu domovinu.

U početku se, kao sin Imotske krajine, priključio 115. brigadi Imotski, u kojoj je provodio obuku, no srce ga je vuklo na prvu crtu. Tako je u proljeće 1992. pristupio Izvidničko-diverzantskoj satniji Glavnog stožera HV-a te s njom sudjelovao u teškim bitkama u operaciji “Lipanjske zore”. Slijedilo je Pokuplje, odlasci u neprijateljsku dubinu, a uskoro i odlazak u Bojnu Zrinski. S njom, Mate je prolazio niz ratišta, a zelenu beretku nije skinuo do kraja svog ratnog puta koji ga je vodio u 1. hrvatski gardijski zdrug. Svoj ratni put, ali i put natrag u rodnu Švedsku, u kojoj se nakon boravka u Hrvatskoj osjećao kao stranac, opisao je u knjizi “Put natrag – Slomio nas zov domovine”.

Knjigu možete nabaviti na ovom linku.

Mate je odvojio dio svog vremena i javio nam se iz Zmijavaca, gdje trenutno boravi. Na pitanje koji je razlog objavljivanja knjige, odgovorio nam je:

Ovo je moja ispovijest koja će, vjerujem, potaknuti i moje suborce da učine isto te opišu najslavnije dane hrvatske povijesti i tako ih otrgnu od zaborava te tako zauvijek sačuvaju sjećanja za buduće generacije Hrvata. Jer ti dani su trajno odredili našu budućnost koju će uživati nadolazeće hrvatske pokoljenja.”

Nastavio je.

“Cijela zarada e-knjige ‘Put Natrag’ ide u dobrotvorne svrhe. Prvo za starije i nemoćne i za dječje domove u Hrvatskoj. Želim pokazati tko smo mi dragovoljci Domovinskog rata. Stali smo zaštiti civile 1991. i još uvijek imamo isto razmišljanje”.

Općenito je i progovorio o svom časnom ratnom putu i putu njegove subraće po oružju.

Kao pripadnik Hrvatske vojske, nikada, ni u jednom trenutku, nisam osjećao mržnju prema onima protiv kojih sam ratovao. Niti ja osobno, niti itko od mojih suboraca nikada nismo dobili naredbu da stupimo u bilo kakvu akciju protiv srpskih ili bošnjačkih civila. Sve naše zadaće su se ticale isključivo vojnih ciljeva i sve svoje zadaće smo časno i odgovorno izvršavali. Kao pripadnici elitnih postrojbi Hrvatske vojske, izvršavali smo svoje zadatke časno i pridržavali se svih vojnih konvencija najstrože. I tom časnom borbom smo s brojnim drugim postrojbama iznijeli teret rata na svojim leđima te donijeli pobjedu i slobodu svojoj domovini. Po završetku Domovinskog rata, mi hrvatski dragovoljci predali smo stijeg naše slobodne domovine novim mladim generacijama hrvatskih vojnika da nastave časno i odano služiti domovini, kao što smo i mi radili u domovinskom ratu.”

Mati se zahvaljujemo na odvojenom vremenu za razgovor i želimo mu život u miru i blagostanju te pridružujemo se njegovoj čestitci koju je uputio:

“Za kraj, želim čestitati svim Hrvaticama i Hrvatima, na poseban način hrvatskim braniteljima, sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te sretan Dan hrvatskih branitelja!”

Kao motiv da kupite knjigu, pogledajte video u nastavku gdje ćete moći upoznati Matinu životnu priču. I također, ako želite pratiti fenomenalne priče brojnih heroja Domovinskog rata, svakako možemo preporučiti YouTube kanal “Domovinski rat“, koji uređuje mladi hrvatski povjesničar Borna Marinić.


Autor: CroExpress/ Ivan Novokmet Datum objave: 04.08.2023.