Autor: Željka Lešić

Najveći projekt Hrvatskog svjetskog kongresa na globalnoj razini definitivno su Hrvatske svjetske igre (Croatian World Games), koje će se održati od 21.-26. srpnja 2014. u Zagrebu. Mijo Marić, predsjednik HSK ujedno je i predsjednik Organizacijskog odbora Hrvatskih svjetskih igara (OOHSI) te zajedno s ravnateljom Igara, Željkom Batarilom, i ekipom suradnika koordinira pripreme za sve popularniju ‘Crolimpijadu’ koja okuplja mlade Hrvatice i Hrvate iz cijelog svijeta. Za CroExpress razgovarali smo s Mijom Marićem o tijeku priprema, izazovima trećih po redu Hrvatskih svjetskih igara, prijavi natjecatelja i drugim zanimljivostima.

Organizacija Hrvatskih svjetskih igara ogroman je logistički, ali i financijski zahvat. Koje zadaće u tom smislu preuzima i kako ih usmjerava Organizacijski odbor Hrvatskih svjetskih igara?

Organizacijski odbor podijelili smo na širi i uži tim. Onaj širi čine predstavnici mnogobrojnih institucija i sportskih organizacija, dok je onaj uži zadužen za samu provedbu projekta na terenu, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama gdje smo opet ustrojili nacionalne koordinatore koji aktivno surađuju s uredom Hrvatskih svjetskih igara. U Hrvatskoj matici iseljenika imamo ured HSI, a zbog ozbiljnosti i karaktera Igara imamo i ravnatelja Željka Batarila te sportskoga direktora Franju Pavića, dok sam ja kao predsjednik HSK ujedno i predsjednik Organizacijskoga odbora. Zahvaljujući HMI-ju na ustupljenome prostoru te na dvjema djelatnicama koje su nam na raspolaganju, koje svakog dana uz svoje obveze obavljaju i značajne zadaće našega ureda, nadamo se da ćemo uspješno organizirati Igre. Željka Lešić, koja je inače i ravnateljica Domovinskog sjedišta Hrvatskoga svjetskog kongresa, vodi Ured, a tu su još Snježana i Ivona Đuričković. Kako bismo stavili naglasak na profesionalizaciju rada, Dijana Katica iz Eko Etno grupe također nam pomaže svojim timom. Uz to, svakog dana kontaktiramo s članovima Izvršnoga odbora HSK i s njima vodimo daljnje aktivnosti.

Što ste do sada sve poduzeli u pripremi 3. Hrvatskih svjetskih igara u Zagrebu?


Neskromno ću reći – jako puno! Održali smo čitav niz sastanaka sa značajnim čimbenicima državnoga, sportskoga, kulturnoga i znanstvenoga života.
Otkako je Zagreb prihvatio domaćinstvo Igara, imali smo intenzivne razgovore s predstavnicima Grada kako se i na koji način Grad Zagreb može uključiti. Već na prvim susretima vidjelo se da Zagreb ima sjajne uvjete za ovakve manifestacija i ima svu potrebnu smještajnu i sportsku infrastrukturu. Najbliži suradnici gospodina Milana Bandića već su nam na prvome sastanku iznijeli vrlo konkretne planove i mi sada idemo u konkretizaciju jednog po jednog.

Predstavnici Grada predložili su da se s Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je najavio kako će se skrbiti o smještaju, razvidi mogućnost smještaja natjecatelja u Studentskom naselju „Stjepan Radić“ jer se on nalazi u blizini Športskoga parka „Mladost“ koji opet ima sjajne uvjete i potrebnu sportsku infrastrukturu. U sklopu HAŠK-a ‘Mladost’ djeluju mnogobrojni klubovi pa tamo imamo atletiku, judo, košarku, odbojku, odbojku na pijesku, plivanje, ragbi, stolni tenis, vaterpolo. Doista, to su sjajni uvjeti uz krasan Atletski stadion „Mladost“ gdje se održava poznati Hanžekovićev memorijal. Grad Zagreb može u tom smislu značajno pomoći, poglavito jer je riječ o sportskim objektima u vlasništvu Grada Zagreba te se u zajedničkom djelovanju s Društvom za upravljanjem športskim objektima može sve sjajno organizirati.

Grad će se skrbiti o prijevozu sudionika, korištenju javnog prostora za otvaranje i zatvaranje Igara te o drugim promidžbenim aktivnostima poput ustupka medijskog prostora i slično. Prije nekoliko mjeseci bili smo na razgovoru s predsjednikom Ivom Josipovićem koji će biti visoki pokrovitelj Igara. Na sastanku s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom zamolili smo da Sabor bude jedan od pokrovitelja Hrvatskih svjetskih igara. Predsjednik Sabora svesrdno je podupro ideju o održavanju Igara istaknuvši kako one pridonosi povezivanju iseljeništva i domovinske Hrvatske u promicanju hrvatskih interesa, kulture, sporta i međuljudskih odnosa.
Ne smijemo zaboraviti da su Igre zahtjevan financijski izdatak, a u Državnome uredu imamo sjajnog partnera i suorganizatora Igara koji će preuzeti skrb o smještaju sportaša.

Bili smo u Zagrebačkoj županiji koja također hvali sjajan projekt Igara te će sudjelovati kao partner Igara. Zagrebačka županija pružit će pomoć u organizaciji sportskih susreta te suorganizaciji poslovnih susreta iseljenika s gospodarstvenicima. Golemu pomoć i veliko razumijevanje imamo u Hrvatskome olimpijskom odboru. HOO će nastaviti pomagati u realizaciji ovoga projekta kao što je tako bilo i tijekom prvih i drugih Igara. Značajnu pomoć u organizaciji dobivamo od Press centra u korištenju informatičkog sustava, u digitalnoj obradi rezultata sportskih natjecanja. HOO će sudjelovati i u slanju pisma sportašima da se uključe u ovaj projekt, a iznimno je važno i sudjelovanje HSI-ja na programu Sportske televizije čiji se program emitira uživo uz pomoć live web streaminga.

Isto tako, HOO će se pobrinuti da se za vrijeme Igara osiguraju izvješća s Igara u desetominutnom programu Hrvatske televizije. Predstavnici Organizacijskoga odbora HSI-ja održali su sastanak i s nekoliko medijskih kuća te razgovarali o mogućnosti medijskog pokroviteljstva. Lijepo nas je primila dr. Amelia Tomašević, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba koja će u promidžbenom dijelu učiniti jako puno: ustupak u emisijama satelitskoga programa Hrvatske televizije, uvrštenje Igara u programsku ponudu grada Zagreba, slanje informacija o Igrama na više tisuća email adresa i na 14 stranih jezika te objava na mrežnim stranicama TZGZ-a. Tijekom Igara bit će organiziran info punkt te će se nuditi razgled grada i još puno pogodnosti koje će TZ ponuditi Igrama.

Od samih početaka Hrvatskih svjetskih igara, od utemeljenja pa do sada, Crkva je uvijek bila i bit će oslonac Hrvatskome svjetskom kongresu u organizaciji Hrvatskih svjetskih igara. Treba se samo prisjetiti golemoga doprinosa zadarskoga nadbiskupa mons. Ivana Prenđe u organizaciji prvih i drugih Igara. Bez njegove pomoći, Igre se ne bi niti mogle održati.

Upravo smo zbog tih razloga posjetili mons. Miju Gorskoga, pomoćnoga zagrebačkog nadbiskupa koji nas je srdačno primio i izrazio zadovoljstvo što se nastavlja lijepa tradicija da se s misom i Božjim blagoslovom otvore Igre.
Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Tomislav Čuljak primio je delegaciju Hrvatskoga svjetskog kongresa (HSK). On nam je čestitao na projektu, dosadašnjim uspjesima te dao potporu njihovu daljnjem radu, a u neformalnom dijelu razgovora naglasio je svesrdnu pomoć Hrvatskoga judo saveza.

U prostorijama Hrvatske matice iseljenika održali smo sastanak proširenoga saziva Organizacijskoga odbora Hrvatskih svjetskih igara. Na sastanku su nazočili mnogobrojni predstavnici sportskih, kulturnih, turističkih, znanstvenih i političkih institucija, a svoje zanimanje najavilo je još puno institucija i osoba pa se doista može reći kako su Igre postale državni projekt.

Tko su pokrovitelji HSI-ja Zagreb 2014., a tko su organizatori?


Igre će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića te uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ured i Grad Zagreb ujedno su uz Hrvatski svjetski kongres kao organizatora, suorganizatori ovoga značajnog projekta, dok projekt ima i veliki broj partnera poput Hrvatskoga olimpijskog odbora, nacionalnih sportskih saveza i sl. CroExpress, mjesečnik za iseljene Hrvate će nas izvješćima o događaju podržati u iseljeništvu, ovaj medij je naš izvandomovinski pokrovitelj Igara.

Koliko natjecatelja očekujete na HSI 2014.?

Ove bi Igre mogle biti rekordne po mnogo čemu, pa tako i po broju zemalja sudionica i po broju natjecatelja. Očekujemo oko 1.000 natjecatelja iz čak 37 zemalja.

Imate li možda već prijavljenih natjecatelja?


Prijave po zemljama idu preko naših nacionalnih koordinatora koje imamo u svakoj zemlji gdje živi izraženija skupina hrvatskih iseljenika. Naime, svi sudionici nastupaju u svojstvu nacionalnih momčadi odnosno u pojedinačnoj konkurenciji. Zato nam je jako bitno da država iz koje mladi dolaze bude informirana kako će sportaši hrvatskog podrijetla predstavljati njihovu zemlju na ovakvome lijepom natjecanju. Zanimljivo je da imamo već prijave čak iz Angole i Ekvadora pa to pokazuje bogatstvo i raznolikost našega izvandomovinstva. Pripreme su već u jeku u Australiji i Kanadi. Tamo su naši radišni koordinatori organizirali izlučna natjecanja pa se otuda i očekuje najveći broj sudionika. No, neće izostati ni oni iz Europe. Iz Nizozemske imamo sjajne najave dolaska. Također iz Austrije, Švicarske, Crne Gore, Makedonije. Odlično predstavljanje priređeno je i u Brazilu, u Njemačkoj kreće od polovice studenoga. Isto tako, prijave se mogu obaviti izravno na našoj mrežnoj stranici: www.igre-zagreb2014.com. Tamo se inače mogu naći svi potrebni podaci vezani uz Igre.

Koja je Vaša poruka budućim natjecateljima?

Nakon prvih i drugih Igara koje su održane u Zadru 2006. i 2010. godine, HSK se kao organizator pokazao sposoban organizirati ovako značajan i složen projekt, posebice kada se uzme u obzir da je on u velikoj mjeri načinjen potpunim dragovoljnim radom i zalaganjem pojedinaca, članova HSK. Priprema ovih igara pokazuje da smo se nakon „porođajnih muka“ profilirali, a što su hrvatske institucije prepoznale i pridružile su se organizaciji. Organizator bi želio da Igre doista jednoga dana postanu državni projekt po uzoru na Maccabiah Games gdje se mladi Židovi iz cijeloga svijeta druže i natječu u svojoj domovini u sportu, koji je inače sjajna poveznica. Naravno, svjesni smo gospodarske i financijske krize u svijetu, a posebno u našoj Hrvatskoj. Svi sudionici tako sami plaćaju smještaj i prehranu kotizacijom za sudjelovanje. Kada se tome doda i velika cijena prijevoza, zrakoplovnih karata, onda se i na taj način može vidjeti velika ljubav prema svojemu kraju, zavičaju svojih roditelja. Zato ih mi pozivamo i pozdravljamo: Dobro došli kući!


Datum objave: 23.06.2014.